Novosti

Kronika

Шкиљaн o Koрдуну

У књизи "Идeнтитeт Србa нa Koрдуну", Филип Шкиљaн с Институтa зa мигрaциje дoнoси брojнa свjeдoчaнствa Koрдунaшa o трaдициjи, рaтним збивaњимa, прoгoнству, пoврaтку и брojним прoблeмимa вeзaним уз oствaривaњe мaњинских прaвa у Хрвaтскoj

Large filip

Filip Škiljan

"Identitet Srba na Kordunu" naslov je najnovije knjige dr. sci. Filipa Škiljana s Instituta za migracije. Izdavači studije su Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Karlovačke županije, dok su recenzenti dr. sci. Aleksandar Vukić i prof. dr. sci. Darko Gavrilović. Na 130 stranica autor donosi brojna svjedočanstva Kordunaša o tradiciji, ratnim zbivanjima, progonstvu, povratku i brojnim problemima vezanim uz ostvarivanje manjinskih prava u Republici Hrvatskoj. Svoja svjedočanstva davali su rođeni Kordunaši koji još uvijek tamo žive ili su raseljeni. Na karlovačkoj promociji knjige, prisutne su pozdravili predsjednica VSNM-a Karlovca Danica Kljajić i predsjednik VSNM-a Karlovačke županije Ilija Matijević.

Slične studije je Škiljan do sada napravio za Virovitičko-podravsku i Koprivničko-križevačku županiju. Rekao je da bi one mogle biti dobar temelj za sveobuhvatniji rad pod naslovom "Identitet Srba u RH", ali bi prije toga trebalo učiniti slična istraživanja u preostalih 17 hrvatskih županija.

- Želio sam od kazivača izvući najinteresantnije dijelove. Mnogi su sa mukom iznosili bolna sjećanja na progonstvo i stradanja svojih bližnjih u Drugom ratu. Mnogi su mislili da je važno da se zapišu njihova sjećanja jer to ostaje za buduće generacije. Posebno sam se zanimao o čuvanju vjeroispovijesti u vrijeme socijalizma, a pitao sam ih i o stradanjima u Drugom svjetskom ratu. Posebno je poglavlje posvećeno posljednjem ratu i stradanjima te izbjeglištvu u Srbiji i povratku – naveo je Škiljan.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više