Novosti

Društvo

Skinuli spomenik partizanima, pa ga "zaboravili" vratiti

Prilikom uređenja zgrade vrtića u Pozorcu, kraj Marine, skinut je spomenik borcima NOR-a koji se trebao premjestiti na obližnju lokaciju. Prošle su već dvije godine, a spomenik još uvijek čeka da se postavi na pripremljeno postolje

Large spomenik

Postament još čeka na spomenik (foto Antifašistički vjesnik)

Da uništavanje i uklanjanje antifašističkih spomenika nije samo stvar prošlosti svjedočimo gotovo svakodnevno. Osim vandala sa sprejem i čekićem, spomenicima sve češće presuđuju i lokalni moćnici u bezbrojnim hrvatskim općinama, pri čemu perfidno koriste obnovu infrastrukture, parkova i igrališta, nerijetko koristeći EU sredstva.

Portal Antifašistički vjesnik donosi iz Pozorca u općini Marina, kraj Trogira, a lokalni "bog i batina" je dugogodišnji "nezavisni" načelnik općine Ante Mamut-Batina. U Pozorcu je 2021. otvoren dječji vrtić Marina za koji je općina povukla EU sredstva za ruralni razvoj (EPFRR) i na mjestu zapuštene zgrade doma izgradila moderni vrtić. Međutim, pored stare zgrade doma, inače izgrađene dobrovoljnim radom i samodoprinosom mještana, nalazio se i spomenik palim borcima NOR-a te žrtvama fašističkog terora, rad poznatog kipara Ante Ušljebrka, čije premještanje su najavili općinari.

Kako bi sve izgledalo uredno na obližnjoj lokaciji je izgrađeno betonsko postolje na koje je trebao biti dislociran spomenik. Sve uredno. Ipak, nakon što je vrtić i službeno otvoren sredinom 2021., a projekt obnove zaključen, betonsko postolje na kojem je trebao biti premješten spomenik ostalo je – prazno.

Besmislena betonska kocka i danas zjapi prazna pored ceste te zbunjuje vozače i prolaznike. Još prije godinu dana načelnik Batina je na društvenim mrežama uvjeravao mještane da će spomenik biti vraćen nakon uređenja okoliša. Okoliš je uređen, ali spomenika nema na vidiku. Kako telefonski pozivi u vezi spomenika ne urađaju nikakvim plodom (osim spuštenom slušalicom), čini se da načelnik Batina očito igra na kartu zaborava. Ipak, u ovom posljednjem je u zabludi, jer spomenik palim herojima nije i neće biti zaboravljen.

Inače, iz malog sela Pozorac, koje je prije Drugog svjetskog rata brojalo 160 stanovnika, u NOR-u je sudjelovalo njih 59. Poginulo je 13 boraca, a bilo je 5 žrtava fašističkog terora. U zatvorima i internaciji bila su 22 mještana. Među prvima u borbu protiv fašizma krenuo je Ivan Matijaš, po kojem je bio nazvan sada srušeni spomen-dom.

Više pročitajte u Antifašističkom vjesniku.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više