Novosti

Društvo

Шкoлa зa свe

У Oснoвнoj шкoли Дeжaнoвaц пo Ц мoдeлу шкoлуjу сe дjeцa српскe, чeшкe и мaђaрскe нaциoнaлнe мaњинe

Large de%c2%baanovac

Gosti na svečanosti u školi

Kad je u pitanju realizovanje prava nacionalnih manjina, Osnovna škola Dežanovac posebna je u Hrvatskoj. Prije nekoliko dana to je potvrdila ne samo ranijim uvođenjem modela C po kojemu srpska, češka i uskoro mađarska nacionalna zajednica imaju pravo na obrazovanje na svojim jezicima i pismima, nego je uredila i prostor u kome će se održavati nastava.

Sve to finansirano je u iznosu od 12.870 eura koliko je dobiveno od Ministarstva znanosti i obrazovanja iz Operativnog programa Vlade RH namijenjenog nacionalnim manjinama. U ovom slučaju riječ je o operativnom programu za srpsku manjinu. Ovo opremanje škole popraćeno je prigodnom svečanošću. O važnosti projekta opremanja prostorija govorio je Siniša Luk, zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije iz redova srpskog naroda.

- Ova škola niz godina ima nastavu na srpskom jeziku, po modelu C. Drago mi je da je cijeli zatraženi iznos kroz projekt odobren i da je nabavljena cjelokupna oprema i sve što je bilo dogovoreno. Nadam se da ovo neće biti jedina škola s područja Županije koja se javila jer na taj način podižemo standarde i učenici imaju puno bolje uvjete za rad - rekao je Lukić.

- Ova škola je zaista posebna. Imamo polaznike srpske i češke nacionalne manjine, a uskoro ćemo imati i nastavu na mađarskom jeziku - rekao je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više