Novosti

Društvo

Škverani ustali

Nakon što su tri mjeseca u Brodotrogiru bili bez plaća, nadu trogirskih škverana ulijeva poziv da im se u borbi pridruže lokalna zajednica, radnici u čitavoj Hrvatskoj, političke stranke i sindikati

Large brodotrogir ivo cagalj

Protest škverana u Trogiru (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Većina domaćih medija ovih je dana konačno prenijela vijest da značajan dio radnika Brodotrogira ne prima plaću još od rujna. Tri mjeseca im kasne, dakle, i time će se navodno pozabaviti Državno odvjetništvo, a prethodna tri im je Danko Končar, vlasnik trogirskog škvera, platio zahvaljujući državnoj epidemiološkoj potpori. No gotovo nijedan od tih medija nije objavio da su škverani – ne samo oni kojima plaća kasni puna tri mjeseca – osnovali stožer za obranu svojih radnih mjesta i brodogradnje u RH općenito.

No to je prava vijest, ako ćemo pravo. A ne valjda otkrića da je more slano, ili da i željezo može plutati, ili da Danko Končar ne gradi brodove i ne plaća radnike. O tome što točno čini u Trogiru umjesto toga, o svim tim apartmanima i jahtama, pisali smo ovdje nebrojeno mnogo puta.

Sad radnici tim povodom poručuju da ih je strah za ne samo njihovu budućnost i brodograđevnu djelatnost u Hrvatskoj, nego i sudbinu čitavog Trogira i okolice, od Segeta preko Čiova i svih sedam Kaštela, vezanih uz škversku proizvodnju. Za svoj cilj ističu obnovu djelatnosti i aktivniju ulogu samih radnika. No također žele efikasnije ukazati Končaru "da nije dovršio Program restrukturiranja kakav je potpisao 2013. godine", i uvjeriti ga "da se mora držati potpisanog Ugovora o prijenosu i kupnji dionica Brodotrogira, te socijalnog sporazuma".

Budući da bi garant za ispunjenje tih i sličnih obaveza imala biti država, a uz nju i Europska komisija, nismo optimistični. Prva je jedva čekala da prepusti škverove takoreći bilo kome, a druga se potom nije obazirala ni na kakvo neispunjavanje obaveza novih vlasnika. Jedinu nadu ulijeva poziv Trogirana da im se u borbi pridruže svi ostali: lokalna zajednica, radnici u čitavoj Hrvatskoj, političke stranke. A i sindikati, mada škverani naglašavaju da su u onaj svoj, Sindikat metalaca, izgubili vjeru. Još se bolno sjećamo, uostalom, kako je ta ista organizacija, uz Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, ometala rad stožera za spas pulskog Uljanika, kao i manjinskog Jadranskog sindikata. Srećom, trogirski radnici ovime proširuju područje borbe, i zato su odmah stupili u kontakt s Puljanima koji već imaju nemalo iskustvo u takvoj "alternativnoj" politici.

Prema informacijama koje dopiru do ove redakcije, za početak je između njih načelno dogovorena podrška i suradnja. Zatim će se udruženi škverani i nadalje susretati s raznim otporima, pogotovo ako se pokažu uspješnima u svojim metodama. No treba imati u vidu da su napokon uznastojali preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke, koliko je god moguće, čime su u biti obavili najteži dio akcije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više