Novosti

Društvo

Protest u Trogiru

Sindikalni predstavnici u Brodotrogiru sazvali za subotu, 12. siječnja, mirni prosvjed zbog sve teže situacije u škveru u vlasništvu tajkuna Danka Končara

6vvor836kcc1flgmlqxrxyb4ly1

Brodotrogir (foto Ivana Ivanović/PIXSELL)

Sindikalni predstavnici u Brodotrogiru sazvali su za subotu, 12. siječnja, mirni prosvjed zbog sve teže situacije u njihovu škveru. Točnije kazano, vlasništvu tajkuna Danka Končara za kojega grade brodove. Najnoviji povod za brigu daje im njegova odluka o prebacivanju vlasništva niza poduzeća-kćeri brodogradilišta direktno na matičnu Končarovu tvrtku Kermas. No to se pokazuje tek kao kap koja je prelila najvišu katarku. Jer, ukupno poslovanje još od privatizacije ne obećava vedriju budućnost za osnovnu škversku djelatnost. O tome svjedoči šira slika stanja hrvatske brodogradnje u kojoj Danko Končar nastoji sudjelovati što je moguće više, o čemu smo već mnogo puta pisali.

- Radnici su odlučili održati mirni prosvjed zbog nezavidne situacije u Brodotrogiru, kao i cijeloj hrvatskoj brodogradnji - rekao nam je Ivica Sorić iz Sindikata metalaca Hrvatske, jedan od organizatora demonstracija.

- Mnoga radna mjesta su u opasnosti. Brodogradnja, takva kakva jest, naša je jedina grana industrije i trebala bi opstati. Brodogradnja zapošljava velik broj ljudi, donosi socijalni mir, egzistenciju, radna mjesta. Ako nestane, Hrvatsku će napustiti još više ljudi. Radnici Brodotrogira stoga žele da država, vlada, županija i grad zaštite njihova radna mjesta – dodao je Sorić.

Ali, država je već privatizacijom škverova pokazala svoju temeljnu orijentaciju. Daljnji rasplet prilika dokazao je koliko je ozbiljna pritom bila teza kako je riječ o spasonosnoj odluci za taj sektor. Stanoviti otpor vlasti tajkunskoj samovolji došao je tek s krizom brodogradilišta Uljanik i 3. maj, no još ćemo vidjeti je li riječ više o alibi-reakciji ili iza toga stoji neka drukčija, čvršća politička nakana. Trogirski protestni skup, sazvan u to ime, trebao bi početi u 10 sati, kolonom od tzv. stare benzinske pumpe, koja će zatim proći pokraj Foše i preko pazara te Malog mosta, do Pjace tj. Trga Ivana Pavla II. Pozvani su da se pridruže i radnici iz drugih poduzeća te njihove obitelji i svi ostali građani.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više