Novosti

Društvo

Južnoafrički sindikati tuže Končara

Udruženje rudarskih i građevinskih sindikata AMCU tužilo je Danka Končara i partnere Visokom sudu u Johannesburgu zbog sumnje u pronevjeru pola milijarde dolara

C4vrkyky2ttxu3x4px3iace2cyr

Južnoafrički portal New Frame: 'Kako su radnici Samancora navodno opljačkani za milijune'

Hrvatski tajkun Danko Končar optužen je u Južnoafričkoj Republici zbog sumnje da je s partnerima pronevjerio oko pola milijarde dolara na štetu više tisuća rudara, malih dioničara u tamošnjoj kompaniji Samancor Chrome čiji je suvlasnik. Prema južnoafričkim medijima, na Visokom sudu u Johannesburgu tužilo ga je Udruženje rudarskih i građevinskih sindikata AMCU na osnovu svjedočenja zviždača Miodraga Kona, nekoć jednog od direktora Samancora, dok je sama kompanija načelno odbacila te navode.

Končara u tim medijskim tekstovima opisuju kao ‘najbogatijeg Hrvata’ i ‘kralja kroma’, a spominje se i stara veza s ruskim oligarsima koja mu je i ovaj put navodno poslužila za protuzakonito isisavanje spomenute goleme vrijednosti. Izneseno je da su oni kroz švicarsku tvrtku International Mineral Resources osigurali Končarevom poduzeću Kermas zajam od 165 milijuna dolara za preuzimanje Samancora 2005. godine, pa se uvukli u potonju kompaniju mimo vlasničkih prava, da bi s njime istisnuli male dioničare iz procesa donošenja važnijih odluka. Time je, sudeći po daljnjim informacijama, navodno ostvaren kontekst u kojem su Končar i njegovi suradnici, a spominje se i Kermasov direktor Branislav Lazović, nesmetano realizirali niz utuživih transakcija do kraja prošlog desetljeća.

Zaseban način iznošenja vrijednosti Samancorovih rudnika kroma tiče se ekstrahiranja unosnih metala iz odlagališta s nusproduktima rudarskih pogona, za koje je bila angažirana tvrtka Sylvania. Ona se pak, ako je vjerovati optužnim tvrdnjama, poslužila uslugama poduzeća Portpatrick s Djevičanskih otoka da bi razliku između jeftino plaćenog prava na ekstrahiranje i stvarne cijene izuzetih metala zaobilazno usmjerila prema Končaru i Lazoviću. Nadalje se govori o prelijevanju vrijednosti pomoću ustupanja vlasničkih ili upravljačkih udjela, prodaji imovine Samancora, manipulaciji cijenom proizvoda i sličnog, a mreža kompanija uključenih u te radnje zaključuje se s imenima pojedinih poduzeća iz Kine i s Malte. Johanesburški sud imat će u svakom slučaju dosta posla s raspetljavanjem ovog više nego intrigantnog predmeta.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više