>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Tko se plaće laća

Netom li je uprava Brodotrogira nedavno preko Hrvatske radiotelevizije poručila da radnici nemaju zbog čega prosvjedovati, a jer im nije propustila isplatiti nijednu plaću kroz posljednjih šest godina otkako je Danko Končar vlasnik tog škvera, dogodilo se – pogodite što? Točno, nisu im isplatili plaću.

Preciznije, ako se ravnati po onome što smo čuli iz sindikalnog miljea ili po npr. tportalu, plaća nije stigla za 118 zaposlenih u poduzeću Brodotrogir d.d., dok su ostali u tvrtkama kćerima primili umanjeni iznos. I to navodno umanjen za nekoliko stotina do par tisuća kuna, s obzirom na varijabilni dio. Tih je pak radnika oko 700, ali odnedavno je teško pouzdanije govoriti o vezi s matičnim poduzećem. Kao što smo već pisali, Končar je tvrtke kćeri izmjestio u svoju krovnu kompaniju Kermas. Već tri mjeseca ranije, s jednom od njih tamo je prebacio i 248 milijuna kuna.

To je sve i bio jedan od razloga radničkih demonstracija u Trogiru, uz činjenicu da se tamo ustvari ni ne radi toliko da bi se osigurao neki dugoročniji mir. Štoviše, na aktualnim gradnjama problem je već i nedostavljanje limova iz nekog internog razloga, što usporava proces i ubrzava rast nervoze.

Ipak, nije odjednom riječ o nedosljednom ili nesustavnom Končarevu ponašanju, izuzev navedene poruke o svijetloj tradiciji plaćanja. Nakon privatizacije novi je vlasnik drastično zanemario proizvodnju velikih brodova. U prvi plan su dospjele sumnje kako ga ona baš ni ne zanima, nego je fokusiran na jahte i slična manja plovila, pored nautičkog turizma i nekretninskog biznisa u turizmu općenito.

Pa ako je Končar tako reagirao na prosvjed, što mogu radnici? Korak dalje, naravno, te je u ponedjeljak već otvoren formalni petodnevni period mirenja uoči štrajka. Izmirenja neće biti, međutim, ukoliko do isteka tjedna ili makar idućeg ponedjeljka ne bude uplate na račune 118 najteže oštećenih.

1/1