Novosti

Politika

Tko se plaće laća

Netom li je uprava Brodotrogira nedavno preko HRT-a poručila da radnici nemaju zbog čega prosvjedovati, a jer im nije propustila isplatiti nijednu plaću otkako je Danko Končar vlasnik škvera, dogodilo se – nisu im isplatili plaću

Iws6mop6yejt83ey9kattwjvwee

Danko Končar (foto Ivana Ivanović/PIXSELL)

Netom li je uprava Brodotrogira nedavno preko Hrvatske radiotelevizije poručila da radnici nemaju zbog čega prosvjedovati, a jer im nije propustila isplatiti nijednu plaću kroz posljednjih šest godina otkako je Danko Končar vlasnik tog škvera, dogodilo se – pogodite što? Točno, nisu im isplatili plaću.

Preciznije, ako se ravnati po onome što smo čuli iz sindikalnog miljea ili po npr. tportalu, plaća nije stigla za 118 zaposlenih u poduzeću Brodotrogir d.d., dok su ostali u tvrtkama kćerima primili umanjeni iznos. I to navodno umanjen za nekoliko stotina do par tisuća kuna, s obzirom na varijabilni dio. Tih je pak radnika oko 700, ali odnedavno je teško pouzdanije govoriti o vezi s matičnim poduzećem. Kao što smo već pisali, Končar je tvrtke kćeri izmjestio u svoju krovnu kompaniju Kermas. Već tri mjeseca ranije, s jednom od njih tamo je prebacio i 248 milijuna kuna.

To je sve i bio jedan od razloga radničkih demonstracija u Trogiru, uz činjenicu da se tamo ustvari ni ne radi toliko da bi se osigurao neki dugoročniji mir. Štoviše, na aktualnim gradnjama problem je već i nedostavljanje limova iz nekog internog razloga, što usporava proces i ubrzava rast nervoze.

Ipak, nije odjednom riječ o nedosljednom ili nesustavnom Končarevu ponašanju, izuzev navedene poruke o svijetloj tradiciji plaćanja. Nakon privatizacije novi je vlasnik drastično zanemario proizvodnju velikih brodova. U prvi plan su dospjele sumnje kako ga ona baš ni ne zanima, nego je fokusiran na jahte i slična manja plovila, pored nautičkog turizma i nekretninskog biznisa u turizmu općenito.

Pa ako je Končar tako reagirao na prosvjed, što mogu radnici? Korak dalje, naravno, te je u ponedjeljak već otvoren formalni petodnevni period mirenja uoči štrajka. Izmirenja neće biti, međutim, ukoliko do isteka tjedna ili makar idućeg ponedjeljka ne bude uplate na račune 118 najteže oštećenih.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više