Novosti

Kronika

Slanina od 26 kila

Proljetni vašar u baranjskom etnoselu Karancu: Na takmičenju za ‘princezu pušnice’ najteža tabla slaninetine bila je ona odimljena u OPG-u Barić iz Narda kod Valpova

S6bzysavjsh9ey2gvejtmse9btz

'Princeze pušnice' s Proljetnog vašara u Karancu

U baranjskom etnoselu Karancu održan je jedanaesti ‘Proljetni vašar’ u organizaciji udruge ‘Čuvari starih zanata’. Toplo vrijeme privuklo je ne samo brojne proizvođače domaćih proizvoda iz Baranje i Slavonije, nego i još brojnije posjetioce, od kojih su neki pristigli iz Mađarske i Srbije, pa čak i iz Zagreba, primorja i Istre. Na bogatim štandovima mogli su se pronaći suhomesnati proizvodi, vina, sirevi, med, cvijeće, kolači, prirodni sokovi, pletene košare, drvene igračke, baranjska lavanda i sve ostalo što jedan pravi vašar ima.

U sklopu ‘Proljetnog vašara’ organizira se i takmičenje za ‘princezu pušnice’, drugim riječima - za najtežu tablu slanine. Nakon mjerenja ispostavilo se da je najteža ‘princeza pušnice’ odimljena u OPG-u Barić iz Narda kod Valpova, a da teži čak 26,1 kilogram. Drugoplasirana ‘princeza’ iz karanačke ‘Baranjske kuće’ bila je lakša samo za kilogram (25,2 kg), dok je treće mjesto pripalo, kako bi to neki Baranjci rekli, ‘slaninetini’ iz osječke Braniteljske zadruge Donji Grad, koja je bila prošlogodišnji pobjednik.

Vlasnik najteže table Zvonko Barić kaže da je za najkvalitetniju slaninu potrebno da svinja bude stara između jedne i po i dvije godine, a njegova je imala 18 mjeseci i bila je utovljena prirodnom hranom do težine od 410 kilograma. Iskrojena tabla imala je 29 kilograma, a nakon dimljenja izgubila je oko četiri kilograma. Drugo mjesto osvojio je Vladimir Škrobo, poznatiji kao Bajo, vlasnik karanačke ‘Baranjske kuće’ i organizator ovog takmičenja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više