Novosti

Kronika

Slava Bogoslovije Krka

Mnoštvo uzvanika na slavi Sveta tri jerarha u zaleđu Dalmacije: Vojislavu Stanimiroviću uručeno je u znak zahvalnosti najviše eparhijsko priznanje – Orden Nikodima Milaša

45lkly5b7las16dhyi7sx4vel2z

Ponovno je bilo svečano u manastiru Krka (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Povodom praznika Sveta tri jerarha, koji se praznuje kao slava istoimene Bogoslovije u manastiru Krka, u ovoj dalmatinskoj svetinji održano je, kao i svake godine, duhovno saborovanje. Okupili su se duhovni, kulturni i politički predstavnici Srba u Republici Hrvatskoj, kao i uzvanici iz Srbije i Republike Srpske.

Svetu liturgiju služio je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, uz sasluženje još četiri episkopa Srpske pravoslavne crkve, a nakon bogosluženja u svečanoj sali Bogoslovije održan je kulturno-umjetnički program, tokom kojeg su se zvanicama predstavili učenici Bogoslovije, ali i gosti iz Srbije, želeći da istaknu duhovni značaj ove školske ustanove koja je pretprošle godine obilježila četiri vijeka postojanja.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, episkop Fotije naglasio je važnost neprestanog duhovnog uzrastanja, a kao najbolje primjere žrtvovanja za narod i vjere u Boga naveo je Sveta tri jerarha: Jovana Zlatoustog, Grigorija Bogoslova i Vasilija Velikog.

- Sveta tri jerarha su naši učitelji i zaštitnici naše bogoslovije i oni su nas učili da je suština čovjekovog bitisanja na zemlji njegov priziv da se oboži. Da bismo to dostigli potrebno je ostaviti grijeholjubivi način života i sjediniti se sa Bogom. Sveta tri jerarha bili su ne samo naučnici i filozofi koji su izučili svu atinsku mudrost, već su postali i svetitelji koji preporađaju sve ljude koje bi susreli i samu crkvu Božiju. Punoću naše vjere predokusili smo danas na svetoj liturgiji, a nju možemo dostići samo asketskim podvigom i stalnim raspinjanjem sebe da bismo se udostojili Božijeg blagoslova i krenuli putem spasenja - rekao je episkop Fotije.

Tokom zajedničke trpeze, episkop Fotije, u znak zahvalnosti za sva dobra učinjena ovoj prosvjetnoj ustanovi, uručio je najviše eparhijsko priznanje - Orden Nikodima Milaša, Vojislavu Stanimiroviću, predsjedniku Samostalne demokratske srpske stranke. Prilikom svečanog uručenja ordena, episkop Fotije naglasio je da su dobročinstva koroz vijekove održala rad ove škole, a da se posljednjih godina, nakon obnavljanja rada Bogoslovije, posebno istakao Vojislav Stanimirović, čija je materijalna pomoć omogućila nesmetan rad ove škole, bez koje bi učenici i profesori teško uspjeli ostavriti željene rezultate.

Zahvaljujući Episkopu i Eparhiji dalmatinskoj na dodijeljenom ordenu, Vojislav Stanimirović je istakao važnost nastavka rada ove škole kako se ne bi prekinuo njen duhovno-prosvjetni kontinuitet, jer je ova škola jedan od simbola utemeljenja i opstanka ne samo dalmatinskih Srba već svih onih koji ovaj manastir i ovu školu doživljavaju svojima.

Praznovanju Sveta tri jerarha u manastiru Krka prisustvovali su Boris Milošević i Mile Horvat, saborski zastupnici, Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednica Republike Srbije, Anja Šimpraga, dožupanica Šibensko-kninske županije, Đorđe Ćurčić, dožupan Vukovarsko-srijemske županije, Siniša Ljubojević, predsjednik Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’, te mnogobrojni načelnici dalmatinskih i slavonsko-baranjskih lokalnih zajednica, koji su došli kako bi sa učenicima i njihovim profesorima zajedno obilježili slavu ove najstarije prosvjetne ustanove Srpske pravoslavne crkve.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više