Novosti

Politika

Slobodno tržište i neslobodno društvo

Udruga Glas poduzetnika objavila je listu s imenima 30 svojih članova koji izlaze na izbore. Trećina njih nalazi se na listama Škorinog Domovinskog pokreta te Mosta, opcija koje zagovaraju ultrakonzervativne i nacionalističke politike

7aqrwt1a58k4u65fj6yuebpp6cz

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL/Screenshot: Udruga Glas poduzetnika

Udruga Glas poduzetnika prije tri dana objavila je popis svojih članova koji se kandidiraju na parlamentarnim izborima, njih trideset. Ta lista otkriva kako se čak trećina njih nalazi na listama desnih i ekstremno desnih opcija od kojih su neke protiv pobačaja i u slučaju silovanja, zagovaraju suverenističke i nacionalističke politike te nisu naklone nacionalnim manjinama. Da desne i ekstremno desne politike nacionalističkih i antimanjinskih predznaka u ovom slučaju idu ruku pod ruku s vulgarnim ekonomskim liberalizmom i propagiranjem nereguliranog tržišta, svjedoče i neka od imena s popisa.

Sedam njihovih članova tako se nalazi na listama ekstremno desnog Domovinskog pokreta, a troje ih je na listama Mosta, koji se u ovoj kampanji također deklarirao kao nacionalistička stranka. Četvero članova Glasa poduzetnika je na listi Dosta je pljačke, koju predvodi Živi zid. Po jedan se nalazi na listi Narodne stranke-Reformista, Nezavisne liste Marina Škibole i Unije Kvarnera. Očekivano, najviše poduzetnika iz UGP-a – njih trinaest – nalazi se na listama liberalne opcije Pametno-Fokus-Strip.

Lista kojom maše Glas poduzetnika otkriva da su pro-tržišni stavovi u zavidnom broju slučajeva upareni s desnim, antimigrantskim i antimanjinskim agendama

Ovaj popis i ne čudi ako se imaju u vidu programi navedenih opcija, koje se zalažu za antisocijalno usmjerena porezna rasterećenja. Zanimljivo je da se desne opcije na čijim se listama nalaze poduzetnici istovremeno zalažu za programe demografske obnove putem povećanja dječjih doplataka. Pri tome su takve mjere u Hrvatskoj – umjesto, primjerice, pomaganja očevima da uzimaju porodiljni dopust – tradicionalno bile usmjerene ka zadržavanju žena u krugu obitelji.

Ekstremno desni Domovinski pokret - čiji je čelnik Miroslav Škoro u ovoj kampanji najviše pažnje privukao izjavom da se silovana žena prije pobačaja treba konzultirati s obitelji - zalaže se tako, između ostalog, za ukidanje oporezivanja dohotka od kapitala na ime isplate dividendi i zadržane dobiti i oporezivanje kapitalnog dobitka pod određenim uvjetima, kao i za osiguranje dječjeg doplatka koji ne smije biti socijalna kategorija.

Različita porezna rasterećenja za poduzetnike želi i Most, koji je za ove izbore javno izašao iz ormara radikalne desnice te u svoje redove primio bračni par Raspudić, a retorika Nina Raspudića  se zasniva na napadima na predstavnike srpske nacionalne manjine i ultrakonzervativnom suprotstavljanju Istanbulskoj konvenciji. Most također želi i dječji doplatak koji raste po broju djece. Najveći dio parafiskalnih nameta želi ukinuti i lista Dosta pljačke, čiji najpoznatiji predstavnik Ivan Pernar veći dio svoje popularnosti može zahvaliti huškanju na migrante.

Ekonomski liberalna koalicija stranaka Pametno, Fokus te Stranke s imenom i  prezimenom odskače, jer donekle zagovara i građanska prava premda im nisu u fokusu. Pametno je gradeći svoju poziciju nastojalo izbjegavati ‘ideološke’ teme - ne shvaćajući da je sve ideologija - no i oni su uklizavali u desni teren. 

I sama imena članova UGP-a na izbornim listama razotkrivaju desničare maskirane u ruho antisocijalnih i neoliberalnih politika. Uglavnom su anonimusi, no nekoliko je poznatih imena. U 10. izbornoj jedinici na listi Domovinskog pokreta je kvizaš Robert Pauletić, poznat po rasističkim Facebook objavama, ali i kao nekadašnji novinar i urednik zloglasnog  huškačkog lista Slobodni tjednik. Iz liberalne koalicije tu je Davor Huić iz udruge Lipa, koji je svojedobno tvrdio da se ‘protiv poduzetnika i poduzetništva vodi specijalni rat’ i kreira klima ‘kakva se tridesetih godina prošlog stoljeća kreirala oko nekih etničkih skupina’ pri čemu je jasna implikacija na holokaust. Tu je i Marijana Puljak iz stranke Pametno, koja je do sada neuspješno izlazila na nacionalne izbore.

Ukratko, lista kojom maše Glas poduzetnika otkriva da su pro-tržišni stavovi u zavidnom broju slučajeva upareni s desnim, antimigrantskim i antimanjinskim agendama. Zanimljivo je da nema niti jednog člana udruge na listama SDP-a ili HDZ-a, što je vjerojatno iskaz tržišnog radikalizma Glasa poduzetnika. 

Spomenimo i da se tvrtka Poslovna inteligencija – u suvlasništvu jednog od njihovih najistaknutijih članova, Borisa Oreščanina - ovih dana na svojim Facebook stranicama hvali dogovorenom suradnjom s ministarstvom gospodarstva. Udruga Glas poduzetnika istovremeno je ponosno objavila kako su četiri stranke i koalicije te neke manje regionalne stranke prihvatile njihovih šest reformskih prijedloga, među kojima je i ukidanje parafiskalnih nameta, porezna reforma te reformski zahvati na rashodovnoj strani proračuna. 

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više