Novosti

Društvo

Slučaj Budak: Deforma zdravstva

To da stvar u vezi Line Budak završi u Baxter stilu, kao što je počela i trajala, osigurao je Beroš koji je prije tri dana nalaz zdravstvene inspekcije u grubim crtama neslužbeno doturio Novoj TV. Za to će kontrolirano otkriće urednici biti nagrađeni besplatnom količinom vazelina za nastavak dobrih odnosa s Ministarstvom zdravstva, a Beroš će nastaviti po svome

Large beros tomislav miletic

Ministar zdravstva Vili Beroš (foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Najmasovnija tragedija u hrvatskom zdravstvu dogodila se 2001. godine, kad su na dijalizatorima multinacionalne kompanije Baxter umrla 23 pacijenta. Novinari su idućih mjesec dana pratili reakcije zdravstvene administracije i Baxterovih PR-ovaca, upinjući se da to ne bude puko izvještavanje o svim aspektima katastrofe, nego pravo istraživačko novinarstvo koje će otpetljati teško klupko ovog strašnog događaja.

Baxterovci su prvo angažirali lokalnu PR agenciju da im radi press clipping i javlja Who is Who u hrvatskom zdravstvenom novinarstvu, nakon čega su u sivim korporativnim odijelima iz Amerike došli ravno u današnji Westin, javno izrazili žaljenje, najavili istragu uzroka nesreće i redovito informiranje o toku te istrage i njezinim rezultatima.

Narednih mjesec dana su se svaki dan pojavljivali na istom mjestu, u isto vrijeme, u istim odijelima i izgovarali iste rečenice. Na svako entuzijastično novinarsko pitanje su beskonačno iritantno ponavljali "nemamo komentara dok istraga traje".

S naše je strane doministar zdravstva šokantnu vijest o smrti 23 pacijenta navečer neslužbeno došapnuo novinarki Večernjeg lista s kojom je bio u dobrim odnosima i koja je za to došaptavanje kasnije dobila HND-ovu nagradu za istraživačko novinarstvo.

Što je za to vrijeme radila ministrica i zašto je dopustila da javnost na ovaj način dozna za tragediju, ostalo je nevažno, pošto je Ana Stavljenić Rukavina u toj priči upamćena kao jedina ministrica u povijesti koja je podnijela ostavku zbog zapovjedne odgovornosti.

Od tog trenutka, pa sve do smirivanja afere, hrvatski je tim proizvodio potpuni informacijski kaos; svi su neslužbeno komunicirali sa svima, i to o najširem rasponu tema, od toga kako su tekli prvi krizni sati, tko je kriv za koju fazu događaja, o detaljima iz nezavršene istrage, što je uključivalo laži, međusobna optuživanja i podmetanja, neprovjerene pretpostavke o uzrocima i posljedicama tragedije, demonizaciju Baxtera itd. Znali smo sve tračeve i legende, pa čak i to tko je iz zdravstvene administracije u trenutku tragedije bio s ljubavnicom i kako je ministrica psihički podnijela odlazak s funkcije.

Kad je prošao taj shizofreni mjesec, baxterovci su objavili da su otkrili supstancu u filterima koja je ubila ljude, priznali grešku – vrlo dozirano, ne ulazeći u to da su i prije znali za probleme s filterima – u tišini se nagodili za žrtvama za iznose odšteta i vratili se u Ameriku. U to se vrijeme njihovim dionicama vrijednost već oporavljala pod utjecajem monstruozno hladno odrađenih odnosa s javnošću. Dandanas su moćna korporacija s bogatom poviješću nemorala i kriminala (nedavno su se s američkim pravosuđem nagodili zbog poreznog kriminala, u Japanu su imali zaražene HIV-om itd.), a neto vrijednost kompanije u ožujku 2023. godine teži otprilike pet zdravstvenih proračuna RH.

Naše zdravstvo je dandanas potpuno kaotično; sve je neslužbeno, neprotokolirano, nedefinirano striktnim procedurama, stoga forenzički nerazmrsivo, pogotovo kad dođe do pitanja tko, kako, kome i za što odgovara kad takav sistem proizvede žrtvu.

Točno se to po tko zna koji put "otkrilo" u potresnom slučaju Line Budak, odvjetnice koja je sa zakašnjenjem od sedam mjeseci sasvim slučajno doznala da boluje od raka.

Pacijentica je 28. ožujka prošle godine došla u Kliniku za tumore gdje je čuveni i ranije nekompromitirani kirurg Andrej Roth odmah posumnjao u zloćudnu bolest, uputio je na potrebnu dijagnostiku, a nastavak je već ušao u anale. Budak su tek sedam mjeseci kasnije u privatnoj poliklinici Medikol prvi put pitali gdje joj je patohistološki nalaz tumora, nakon čega se u studenome vratila u Kliniku za tumore i nakon dugog insistiranja ishodila nalaz na kojemu je pisalo da boluje od raka dojke.

Nakon prvog šoka, proradio je odvjetnički refleks i Budak je o događaju odmah obavijestila ravnateljstvo KBC-a Sestre milosrdnice, a zatim i ministra zdravstva Vilija Beroša. Ministar joj nije odgovorio sve dok se u veljači ove godine mediji nisu počeli raspitivati za slučaj.

Beroš je, dakle, svjesno ignorirao apel da preuzme odgovornost za tragičnu pogrešku – što ne znači nužno krivnju – i ispita kako je takav incident u zdravstvu uopće moguć, je li on posljedica buga u sistemu ili osobnog propusta nekoga u bolničkog hijerarhiji.

Pitanje što se uopće dogodilo svakom se razumnom nameće kao početak ispravljanja greške, ali i dio strategije uklanjanja svih faktora koji Hrvatsku dovode u vrh smrtnosti od raka dojke u EU-u. Sadistički čekajući da teško bolesna osoba izgubi živce i javno istupi, ministar zdravstva se, dakle, nije bavio svojim poslom, nego uobičajenim zataškavanjem, manipulacijama i sitnozubim perfidnostima.

U prvom je javnom govoru o ovom slučaju bubnuo nebulozu da ne može suditi o osobi koja "možda ima neke druge motive", pokrenuo spin i lov medicinskih kapitalaca na Linu Budak koja se istovremeno borila za vlastito liječenje i za to da se slučaj procesuira. Medicinski su pretorijanci odmah reagirali na mig vrhovnog zapovjednika.

Prije nego što je nalaz inspekcije bio gotov, na bolesnoj su se Budak u antologijskom nizu naredali predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Stjepko Pleština, koji joj je javno poručio da se ide liječiti vani ako je izgubila povjerenje u hrvatsko zdravstvo, zatim voditeljica odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju u KBC-u Sestre milosrdnice Vesna Ramljak, nepismenom FB porukom "ne lamaćite jezikom bespotrebno", pa Hrvatska udruga bolničkih liječnika kao privatna udruga građana, a na koncu i sam Andrej Roth, unatoč tome što je u tom trenu bio obuhvaćen inspekcijskim nadzorom.

Svi su oni dokazali da je Lina Budak u pravu i da je zdravstvo skup privatnih doktorskih prćija, međusobno nepovezanih, nekoordiniranih i nedefiniranih striktno određenim procedurama.

To da stvar završi u Baxter stilu, kao što je počela i trajala, osigurao je opet Beroš koji je prije tri dana nalaz zdravstvene inspekcije, odnosno njegovu neslužbenu verziju, u grubim crtama neslužbeno doturio Novoj TV. "S nalazima pacijentice Line Budak nije bilo propusta, utvrdila je to zdravstvena inspekcija. Zaključili su da je zdravstveni sustav bio dostupan u svakom trenutku, a pacijentica je imala na raspolaganju sve potrebne usluge propisane od specijalista. Dodaju i kako nemaju utemeljenja za daljnje postupanje prema drugim institucijama", izvijestili su televizijski novinari u centralnom Dnevniku.

Za to će kontrolirano otkriće urednici biti nagrađeni besplatnom količinom vazelina za nastavak dobrih odnosa s Ministarstvom zdravstva, a Beroš će nastaviti po svome, odnosno po onome što su mastermindovi hrvatskog zdravstva odavno osmislili i utabali kao put jedne važne javne politike.

Potpuni kaos, nedisciplina, privatizacija procedura i – najgore od svega – neprijateljstvo prema pacijentima.

Kad je to jasno, pitanje kako je stradala Lina Budak postaje neumjesno.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više