Novosti

Politika

Puštanje ustaških pjesama za policiju je tek prekršaj

Valjalo bi čuti što o puštanju ustaških pjesama u Zadru kaže glavna državna odvjetnica, neka ona ispita da li je riječ o prekršajnom ili kaznenom djelu. Što na to kažu premijer i predsjednik države, oba pravnika, koja očito svojom šutnjom odobravaju ovakve stvari, komentirala je Lina Budak

Large teatro

Nevjerojatna je to poruka pravne države: za veličanje zločinačke NDH dobijete tek prekršajnu prijavu (foto Facebook)

Zbog puštanja i pjevanja ustaških pjesama za vrijeme utakmice između Argentine i Hrvatske u kafe baru Teatro na zadarskom Poluotoku, o čemu su Novosti već pisale, Policijska uprava zadarska dovršila je kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjakom “zbog sumnje da je 13. prosinca narušavao javni red i mir reproduciranjem glazbe neprimjerenog sadržaja na javnom mjestu gdje je bio okupljen veći broj građana, čime je ispunio elemente protupravnog ponašanja“.

U dopisu Novostima iz te Policijske uprave navode da su protiv osumnjičenog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru podnijeli Optužni prijedlog zbog sumnje da je počinio prekršaj iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (!?).Nevjerojatna je to poruka pravne države: za veličanje zločinačke NDH, dakle, dobijete tek prekršajnu prijavu čiji članak propisuje novčanu kaznu u iznosu od 20 do 150 eura, što je vjerojatno izvjesnije od mogućnosti da, kako članak također propisuje, završite u zatvoru do 30 dana.

Otvoreno veličanje ustaša, ali ni mogućnost da bi drastičnije bio kažnjen, ne smeta očito vlasniku kafića Toniju Šimićevu koji je i nadalje najavio da će puštati slične pjesme uz opasku da ga nije briga ako to nekome smeta i da on sluša u kafiću što ga je volja.Komentar na ovaj slučaj zatražili smo od odvjetnice Line Budak, koja nam je kazala da je zabrinjavajuće da vlasnik ističe da će ustaške pjesme i dalje puštati, čak i ako zanemarimo pitanje da li je riječ o prekršajnom ili kaznenom djelu. Jer njega, domeće, ne zanima kakvu sankciju može očekivati, kršenjem zakona i svojim stavom poziva i druge da isto čine.

- Osobito je zabrinjavajuće ako je to policija utvrdila kao prekršaj, a radi se moguće o kaznenom djelu javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona. Jer doista je pitanje da li je ovaj slučaj u rangu remećenja javnog reda i mira ili je riječ ipak o kaznenom djelu. Valjalo bi čuti što o svemu kaže glavna državna odvjetnica, neka ona ispita da li je riječ o prekršajnom ili kaznenom djelu. Što na to kažu premijer i predsjednik države, oba pravnika? Svojom šutnjom odobravaju ovakve stvari. Umjesto da se jasno postave stvari: što je prihvatljivo u društvu, a što ne – ističe odvjetnica Budak.

Pametnom dosta, rekli bi, upućeni. Činjenica je, ističe odvjetnica, da se niti gotovo 80 godina od okončanja 2. svjetskog rata kao društvo nismo posložili. Samo neozbiljno i lutajuće društvo nema jasan službeni stav o NDH, neprijeporno jednom sramotnom i zločinačkom razdoblju europske i svjetske povijesti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više