Novosti

Kronika

Smeće nitko neće

Publikacija dvoje autora donosi argumente protiv gradnje Centra za gospodarenje otpadom Babina gora na Kordunu

Large cime%c5%a0a 2

Gradnja pristupne prometnice 2019. (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Ovih dana iz štampe je izišla publikacija pod naslovom "Tko to neće smeće na vrhu Babine gore". Autori su bračni partneri, aktivisti Rade Ljubišić i Jadranka Radatović koji žive u Tušiloviću, na samim obroncima Babine gore.

Ova publikacija ustvari je sažetak istoimene knjige koja bi uskoro trebala ugledati svjetlo dana. U publikaciji su sadržani glavni argumenti protiv izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Babina gora, kojem su svoje veliko "ne" kazali lokalni Srbi i Hrvati.

Kao prvo, politička odluka o izboru mikrolokacije usvojena je na netransparentan način prije više od petnaest godina. Minimalni geološki istraživački radovi koji se u Studiji izvedivosti lažno prikazuju kao bušenja terena, izvršeni su prije nego je utvrđena konačna mikrolokacija, samo na pristupnim putevima i na mjestima gdje se moglo prići rovokopačem. Zbog toga se pozitivan zaključak o pogodnosti terena uopće ne odnosi na katastarsku česticu na kojoj je planirana izgradnja RCGO-a. Izmjene i dopune Prostornog plana Karlovačke županije, u koje je unesena mikrolokacija predviđena za izgradnju RCGO-a, usvojene su uz brojne propuste, što je utvrdila i karlovačka Policijska uprava. One su rezultat samovolje pojedinaca iz Karlovačke županije i usvojene su bez obzira na protivljenje većine mještana koji stanuju pored Babine gore.

Zatim, po pisanoj informaciji bivšeg direktora karlovačkog Vodovoda i kanalizacije Ivice Horvata, a kasnije i župana Karlovačke županije, te potvrde hidrogeoloških stručnjaka, ova zona predstavlja bazen u kojem se prikupljaju podzemne vode iz kojih se napaja izvorište Jurkovića mlin u Vukmaniću. To je izvor vrlo kvalitetne vode iz ekološki čistog područja koji osigurava pitku vodu za 2.500 stanovnika u naseljima uz sjeverna rubna područja Babine gore. Po studijama za izgradnju RCGO-a predviđeno je da dio voda s prostora Centra bude ispušten u sliv rječice Trebinje pa zbog toga RCGO predstavlja potencijalno preveliku opasnost od zagađenja ne samo podzemnih nego i površinskih voda. Gradnja RCGO-a na Babinoj gori, uzvodno od Karlovca u neposrednoj blizini pritoka rijeke Korane - potoka Budim i Sedra te rijeke Radonje - predstavlja veliki rizik od mogućeg zagađenja Korane koja u Karlovcu puni vodocrpilišta. Osim toga, nije razmatrana niti jedna druga opcija koja bi uključivala korištenje najmodernijih tehnologija obrade otpada.

Zatim, rezultati upotrebe MBO tehnologije u do sada jedina dva izgrađena CGO-a u RH, Kaštjun i Viškovo-Mariščina, su poražavajući te pokazuju da su to ekološki i ekonomski neodrživi projekti. Smrad se širi od nekvalitetnog proizvoda MBO tehnologije koji nije moguće spaljivati i jednostavno se odlaže na deponij za neka 'bolja vremena' ili neke nove tehnologije.

Nerealno određivanje kapaciteta za preradu budućeg RCGO-a najbolje pokazuje neozbiljnost ovog projekta. Prije deset godina, kada je pisana i usvajana Studija utjecaja na okoliš i kada je trebalo prikazati što više tona smeća, jer je trebalo pokazati ekonomsku isplativost, projektiran je RCGO za obradu 100.000 tona smeća godišnje. Da bi se to moglo planirati, radile su se projekcije uz povećanje broja stanovništva u Karlovačkoj županiji, a već je tada demografski trend bio negativan.

Povjerenstvo Ministarstva za zaštitu okoliša i samog Ministarstva, je na osnovu te Studije donijelo Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša (2011.). Sada, deset godina kasnije, uz evropsku orijentaciju prema što većem postotku odvojeno prikupljenog i recikliranog otpada, da bi se dobila sredstva iz EU fondova, smanjuje se kapacitet sa 100.000. na 30.000. tona smeća godišnje. Hoće li onda i cijena obrade smeća po toni porasti za tri puta, pitaju autori publikacije? Međutim, sada se, kao i prije deset godina, na nerealan način predviđa minimalni rast odvojeno prikupljenog otpada, samo da se ne bi dovelo u pitanje svrsishodnost izgradnje Centra i s ovako smanjenim kapacitetom.

Sredinom ove godine, neke državne institucije poništile su konkurse za daljnje aktivnosti na izgradnji RCGO-a i to zbog nezakonitih aktivnosti i odluka. Čini se da u cijelom ovom slučaju ipak ne smrdi samo smeće.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više