Novosti

Društvo

Prijava zbog deponija

Građanska inicijativa Karlovac, Udruga građana Pravica i Društvo Potrošačica prijavile su USKOK-u tri dosadašnja župana zbog navodne zloupotrebe društvenog položaja, ovlasti i trgovanja utjecajem pri odabiru lokacije za Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori

Large intrigator  paulina

(foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Zbog navodne zloupotrebe društvenog položaja, ovlasti i trgovanja utjecajem pri odabiru lokacije za Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori, karlovačke ekološke udruge Građanska inicijativa Karlovac, Udruga građana Pravica i Društvo Potrošačica prijavile su USKOK-u tri dosadašnja župana, Ivicu Horvata, Ivana Vučića i Damira Jelića, kao i trenutnu v. d. županicu Martinu Furdek Hajdin (sve iz HDZ-a). Kao odgovorne osobe za nezakonite radnje prijavljeni su još Marinko Maradin, bivši pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Karlovačke županije, bivši direktor Zdravko Marčetić i aktualna direktorica KODOS-a Marija Tufeković. Inicijativa za Babinu goru koja okuplja tri karlovačke udruge tvrdi da su navedene osobe svjesno provodile nedozvoljene aktivnosti pripreme, usvajanja i provedbe akata, odluka, studija i projekata u svrhu izgradnje Centra za gospodarenje otpadom iznad Karlovca.

U drugoj po redu prijavi USKOK-u povodom Babine gore, nakon što je prva iz 2012. odbačena, udruge kao spornu navode odluku o mikrolokaciji budućeg Centra za gospodarenje otpadom i tvrde da je odobrenje za pripremu terena donijeto dvije godine prije nego što je to regulirano Prostornim planom Karlovačke županije. Na temelju tog odobrenja posječena je šuma na mnogo većem prostoru nego što je uopće bilo potrebno, a devastirani prostor ni nakon 14 godina nije priveden namjeni niti je pošumljen. To je protivno Zakonu o šumama po kojem bi to zemljište, ako nije bilo privedeno planiranoj namjeni, moralo biti pošumljeno u roku od godinu dana na trošak podnositelja zahtjeva.

Pred USKOK-om se našla i njihova optužba da je u dokumentima manipulirano u vezi količine otpada predviđenog za obradu. Od početnih 95.514 tona otpada godišnje, na osnovu čega je i projektiran megacentar, količina je smanjena na 30.000 tona, ali bez smanjenja površine i kapaciteta centra. Prijava obuhvaća i navodno nenamjensko trošenje sredstava iz Programa ruralnog razvoja za izgradnju pristupne ceste u Tušiloviću do budućeg centra.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više