Novosti

Društvo

Vlast otpilila aktiviste

Protivnici odlagališta na Babinoj gori kažu da su nadležni dokazali kako se boje pravih pitanja i da ih ne interesira mišljenje javnosti i struke

Large intrigator paulina

Do budućeg odlagališta izgrađena je samo cesta (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

U favoriziranju nadležnih institucija da lokacija Babina gora kraj Karlovca postane regionalni Centar za gospodarenje otpadom (CGO) postoji puno otvorenih pitanja i, kako ističu njegovi kritičari, nelogičnosti u vezi procedure donošenja odluka za navedenu lokaciju, neadekvatnih hidro-geoloških radova i nenamjenskog trošenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja za izgradnju pristupne ceste do budućeg Centra. No na djelu je i puno stručnih manipulacija.

Mile Sokolić, jedan od aktivista koji su ovu ekološku borbu ponovno pokrenuli pokušavajući spasiti tamošnje izvore pitke vode za grad Karlovac i Kordun, za Novosti ističe da su posebno problematični tehnološki segmenti natječajne procedure koja je u tijeku.

- Pogubnije je i dramatičnije nego što smo mislili. Tehnološke osnove natječaja temelje se na krivim podacima i činjenicama. Neka predložena rješenja su, prema tvrdnjama eksperta za zaštitu okoliša dr. sc. Viktora Simončiča koji nam se pridružio, vrlo specifična i ne mogu se naći u dosadašnjoj praksi. Analitički pregled natječajne dokumentacije ukazuje na očite pogreške ili zle namjere. Zato je potrebno provesti hitnu reviziju svih dosadašnjih odluka i zaustaviti loš projekt Babine gore po kojem bi lokalna zajednica pored ekološkog doživjela i financijski udar, jer troškovi odvoza smeća ne bi bili manji nego puno veći - govori Sokolić.

Manjkavost dokumentacije zasnovane na zastarjeloj ekološkoj politici, neobična tehnološka rješenja, tehnički problemi i financijski troškovi bili su tema javne tribine "RCGO Babina gora – mi nismo protiv, ali želimo znati zašto ova lokacija" na koju se nije odazvao nitko iz nadležnih institucija Karlovačke županije. Sokolićev suborac Žarko Kotur ističe da su ignoriranjem ove tribine nadležni samo dokazali kako se boje pravih pitanja i da ih ne interesira mišljenje javnosti i struke.

- U traljavoj i prljavoj igri oko Babine gore oni su sami sebi dostatni, ali smo zato dobili podršku dvadeset organizacija civilnog društva iz cijele Hrvatske i braniteljskih udruga pa sada djelujemo ujedinjeno. Mnogo je pitanja koja kao porezni obveznici imamo pravo postaviti nadležnima. Neshvatljivo je da se kao dio tehnološkog procesa spominje otplinjavanje komposta koji ne bi razvijao deponijski plin. Predlaže se također ručna selekcija nakon što bude izvršeno automatsko sortiranje različitih materijala. U dijelovima natječajne dokumentacije preferiraju se samo određena rješenja ili određeni dijelovi opreme kao da se želi nekome pogodovati. Ovo su samo neke od primjedbi koje su ostale bez odgovora - ističe Žarko Kotur.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više