Novosti

Politika

BiH prijeti Hrvatskoj međunarodnom arbitražom zbog radioaktivnog otpada

Ministar vanjske trgovine BiH Staša Košarac sazvao je za danas hitni sastanak i kazao da će BiH pokrenuti međunarodni arbitražni spor ako Hrvatska bude inzistirala da odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad bude na Trgovskoj gori

Jnw2ou6u97ft3zxgts9di03bh6b

Podnožje Trgovske gore kraj Dvora na Uni (foto Nikola Ćutuk/PIXSELL)

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, razgovarao je u utorak telefonski s Tomislavom Ćorićem, ministrom za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske, o namjeri da Hrvatska izgradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora, u neposrednoj blizini granice sa BiH, pišu mediji u toj državi.

Kako javlja agencija Anadolija, Košarac je rekao da je upoznat s nedavnom odlukom resornog ministarstva Hrvatske da ustupi lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u općini Dvor, na upotrebu Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elektrane Krško radi izrade studije utjecaja na životnu sredinu, navode iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dodaje se da je Košarac apostrofirao da je stav nadležnih institucija na svim razinama vlasti u BiH da je namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad u neposrednoj blizini granice potpuno neprihvatljiva, te izrazio nezadovoljstvo činjenicom da Hrvatska ne odustaje od bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac kao lokacije za sporno odlagalište.

Rekao je Ćoriću da će izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori ugroziti 250.000 stanovnika u 13 općina u slivu rijeke Une i negativno utjecati na životnu sredinu, ali i da je riječ o ozbiljnom sigurnosnom problemu, budući da se radi o vrlo trusnom području.

Košarac je poručio da će insistirati na formiranju pravno-ekspertnog tima u BiH koji će se baviti ovim otvorenim pitanjem, kao i na privrženosti Konvenciji o procjeni utjecaja na okoliš u prekograničnom kontekstu (ESPOO), kojom se Hrvatska obavezuje da će surađivati s BiH, kao zainteresiranom stranom.

Ćorić je podsjetio da Hrvatska i Slovenija do danas nisu postigle suglasnost o zajedničkom rješavanju zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina u Sloveniji, te da ukoliko ne postignu dogovor, obje zemlje će biti prinuđene skladištit svoje količine radioaktivnog otpada.

U slučaju da Hrvatska bude inzistirala na lokaciji, ministar Košarac poručio je da će BiH pokrenuti međunarodni arbitražni spor, te da se nada da će ovo pitanje ipak biti riješeno diplomatskim putem, ističu iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Nakon telefonskog razgovora sa Ćorićem, Košarac je za utorak zakazao hitnu videokonferenciju s entitetskim ministrima nadležnim za zaštitu životne sredine.

Direktor Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško Hrvoje Prpić izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kako je na Trgovskoj gori planirano skladište isključivo za nisko i srednje radioaktivni otpad.

‘On je nizak po razini svoje aktivnosti i karakteristika mu je da se može zbrinjavati i u skladištu, za razliku od nuklearnog otpada, što se odnosi na šipke sa uranom koje se koriste za proizvodnju električne energije – što spada u visoko radioaktivni otpad, dakle nuklearni otpad koji se sigurno neće zbrinjavati na području Trgovske gore ili Čerkezovca’, naveo je direktor Fonda koji je i službeno dobio na upotrebu vojni kompleks Čerkezovac na Trgovskoj gori za skladištenje radioaktivnog otpada.

I prije pola godine spekuliralo se da su Ministarstvo obrane i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, zajedno s drugim stručnim tijelima, pripremali projekt uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Čerkezovcu. Ćorić je tada demantirao predaju tog vojnog objekta svom ministarstvu, nazvavši te tvrdnje medijskom spekulacijom.

Prije pet dana hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić obavijestio je predstavnike vlasti u BiH kako će konačna odluka o eventualnoj gradnji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori biti donesena tek kada se obave stručne procjene. Sastao se s Košarcem nakon što je zatražio objašnjenje odluke hrvatskog ministarstva za zaštitu okoliša i energetike da lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac, u općini Dvor, dade na uporabu Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elektrane ‘’Krško”.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više