Novosti

Politika

'Odlagalište radioaktivnog otpada neće utjecati ni na ljude ni na okoliš'

Oko zbrinjavanja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori konačno se javio i resorni Fond iz kojeg tvrde da u općini Dvor mogu biti mirni, da neće biti nikakvih posljedica niti za ljude niti za okoliš, te da su za sve krive dezinformacije i širenje panike

Co174avc1ewdj3rc7ho89av9olv

(foto Nikola Ćutuk/PIXSELL)

Nakon reakcije predstavnika općine Dvor i stanovnika na tom području, koji su iz medija doznali da je Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva NE Krško 31. marta od Ministarstva zaštite okoliša i energetike preuzeo lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac na Trgovskoj gori, čime je otvorena mogućnost za smještanje nuklearnog otpada na toj lokaciji, konačno se javio i sam Fond.

Odgovarajući na svojim web stranicama na najčešća pitanja o odlagalištu Čerkezovac, objašnjavaju da će se nisko i srednje radioaktivni otpad zbrinuti u površinskom tipu skladišta i da način zbrinjavanja ni na koji način ne može ugroziti izvore pitke vode. ‘Sav otpad će biti u krutom formatu, obrađen i stabiliziran prema najboljim praksama u jednom od pogona za obradu radioaktivnog otpada u inozemstvu. Otpad koji se odlaže ne smije i neće biti u tekućem niti plinovitom stanju’, navode iz Fonda.

Na pitanje što će biti s poljoprivredom i lokalnim stanovništvom, kažu da odlagalište neće utjecati na okoliš i ljude. Ističu da se neka od najvećih postrojenja za zbrinjavanje radioaktivnog otpada nalaze se u ruralnim krajevima i da se poljoprivreda neometano odvija.

Kada je riječ o uključivanju javnosti u tok projekta, iz Fonda tvrde da je najveća prepreka u odnosu s lokalnom zajednicom širenje niza dezinformacija, ali i potpuno neistinitih tvrdnji koje se plasiraju u javnost. ‘Ovakvim postupcima se lokalnu zajednicu stigmatizira i nepotrebno širi panika i strah među stanovništvom. Samim time se opstruira i informiranje javnosti od strane struke, znanstvenika i profesionalaca, a prostor se daje paušalnim izjavama koje potiču nerazumijevanje materije’, poručuju iz Fonda.

Na žalost, teško je ne primijetiti da su netransparentnim ponašanjem i sami doprinijeli negativnom stavu stanovnika, s obzirom da je teško biti pozitivan prema ionako dvojbenom pokušaju zbrinjavanja nuklearnog otpada u vašem susjedstvu kad za ovako važan potez doznate iz medija i da vas nitko ne kontaktira i pita želite li uopće skladište u svojoj blizini.

Kao što smo već pisali, načelnik Dvora Nikola Arbutina građane Dvora saopćenjem je obavijestio o onome što se događa zamjerivši državnim vlastima manjak komunikacije s lokalnom zajednicom. Preuzimanje lokacije Čerkezovac u ruke Fonda je obavljeno u sadašnjim izvanrednim okolnostima u kojima se Hrvatska nalazi, napisao je Arbutina, podsjetivši na stav građana općine Dvor, koji su i na zborovima i na sjednicama Općinskog vijeća, zadnji put prošle godine, jasno rekli da se protive zbrinjavanju radioaktivnog otpada na ovoj lokaciji.

U izjavi za Novosti načelnik Arbutina kazao je prošli tjedan da se u početku pregovora o odlagalištu stvorila lažna slika o tome da stav lokalne zajednice može utjecati na proces donošenja odluke. Za lokalno stanovništvo ovaj proces predugo traje, a negativni utjecaj već pet godina utječe na život u Dvoru.

- Nemamo više nijednog ozbiljnijeg poljoprivredno-gospodarskog subjekta koji se raspituje da dođe na područje naše općine. Nekad su bili atraktivni placevi uz rijeku Unu, sad je prodaja stala. Upitna je i poljoprivredna i ekološka proizvodnja. Prva asocijacija na Dvor je otpad. Pažnju medija dobijamo samo kad je o tome riječ - rezignirano govori načelnik i najavljuje da će zajednica i dalje ukazivati na štetnost odluke da se u njihovo dvorište postavi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više