Novosti

Kronika

Смoтрa фoлклoрa

У oргaнизaциjи Рoмскoг рeсурснoг цeнтрa из Дaрдe oдржaнe су првa "Смoтрa дjeчjeг фoлклoрa" и чeтвртa гaстрoнoмскa мaнифeстaциja "Бблoшиjaдa". Нa љeтнoj пoзoрници цeнтрa Ђoлa нaступилo je шeст фoлклoрних друштaвa

Large 8

RKUD Darda – Folklorni nastup malih Roma

Romski resursni centar (RRC) iz Darde, pod vodstvom Jovice Radosavljevića, organizirao je prvu "Smotru dječjeg folklora" i četvrtu "Bblošijadu". Na ljetnoj pozornici centra Đola nastupilo je šest folklornih društava, od kojih su pet predstavljali nacionalne manjine sa istoka Hrvatske: Hrvatski KUD "Veseli Šokci" iz Punitovaca, Srpski KUD "Jovan Jovanović Zmaj" iz Bijelog Brda, Slovački KUD "Ivan Brnjik Slovak" iz Jelisavca, Mađarski KUD "Čardaš" iz Suze, KPD Ukrajinaca "Karpati" iz Lipovljana i domaći Romski KUD "Darda", koji je sekcija RRC-a.

Uz folklornu smotru, organizirana je u prostoru ŠRD-a "Amur" na Đoli i četvrta "Bblošijada", gastronomska manifestacija na kojoj se priprema tradicionalno romsko jelo "bbloše", tj. trgančići s povrćem. U pripremi i kuhanju učestvovale su četiri darđanske udruge. Trgančiće su mogli degustirati svi posjetioci, ali uz poštivanje epidemioloških mjera. "Smotru folklora" financirao je Savjet za nacionalne manjine, a "Bblošijadu" Osječko-baranjska županija.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više