Novosti

Kronika

Сoфиja идe у Шпaниjу

Oпштинa Eрдут први пут oбeлeжилa Дaн Вoлoнтeрa: Нajвoлoнтeркa Сoфиja Љубojeвић из Дaљa Eрдут дoбилa нaгрaднo путoвaњe

Hik2jq7aq32cjn6kf81t0gruzen

Uvek raspoloženi za pomoć – volonteri Erduta

Nakon što je pre tri godine pokrenut program volontiranja mladih u zajednici, u opštini Erdut je 23. februara prvi put obeležen Dan volontera. Volonteri su učestvovali u nekoliko radnih akcija kao što su ‘Počistimo i ulepšajmo naš deo Dunava’ i ‘Zajedno do naše plaže’ te u radionicama u okviru EU projekata EVI 2015., Putevima EU, Solida, i Nit Jut.

- Trenutno imamo 10 do 15 volontera koji se redovno odazivaju i učestvuju u našim akcijama i projektima te na taj način imaju priliku da steknu neka nova iskustva i putuju u zemlje regiona i Evrope - kaže Jelena Eklemović iz Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut - lokalne razvojne agencije. Tokom prošle godine volonteri su u raznim aktivnostima proveli više od 1.300 sati koji, ipak, nisu bili presudan kriterijum za izbor najvolontera. Volonteri su sami birali najboljeg među sobom i odlučili se za 22-godišnju Sofiju Ljubojević iz Dalja.

- Volontiram poslednje dve-tri godine i učestvovala sam u raznim projektima. Putevima EU-a mi je bio najzanimljiviji, posebno kad smo putovali u Doboj, bila je najbolja ekipa i najbolje smo se proveli uz radionice i sve ostalo. Bila sam na neki način volonter i u svojoj Srednjoj školi u Dalju pa sam nastavila tim putem. Volim pomagati drugima, učestvovati u svemu gde ima mladih i volim biti tu za svoju opštinu i za svoje selo - kaže Sofija koja je završila za agroturističkog tehničarku i traži posao.

Najvolonterku će opština Erdut nagraditi putovanjem u Španiju u okviru jednog od projekata, najavio je načelnik Jugoslav Vesić ističući kako ova opština uvažava ideje i potrebe mladih.

- Svi smo mi bili mladi i imali smo prioritete koji drugima možda nisu bili bitni. Tako i ovi mladi ljudi koji su danas s nama imaju prioritete i ideje koje mi možda ne vidimo. Treba da ih poslušamo, možda da modifikujemo te njihove ideje, ali da nam one budu nekakva zvezda vodilja u budućem radu - zaključuje Vesić.

Jelena Eklemović iz PORC-a pozvala je mlade da im se pridruže u volontiranju za šta je dovoljno ‘da imaju dobru volju, da znaju jedan strani jezik i da su spremni na usvajanje novih znanja i iskustava’.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više