>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Z.V.

Sokolovi umjesto zvijezde

Partizanski spomenik u Sokolovcu kod Koprivnice doživio je devedesetih godina prošlog stoljeća tipičnu sudbinu za golemu većinu antifašističkih obilježja diljem čitave Hrvatske. Godine 1955, ovaj spomenik u čast žrtvama fašizma i palim borcima izgradio je tadašnji SUBNOR Sokolovca.

Gotovo 40 godina nakon toga, djelomično je devastiran. Sa spomenika koji i danas stoji u središtu sela, pokraj glavnog puta Koprivnica - Zagreb, 1991. godine uklonjena je zvijezda petokraka. Nepoznati počinitelj nikad nije pronađen niti kažnjen. Godinama nakon oštećenja, spomenik na kojemu se nalaze imena stradalih ljudi Sokolovca i okolnih krajeva, nije imao nikakvih obilježja. S vremenom, na spomeniku su izblijedjela imena, a okoliš je zapušten. Nikakva obnova niti uređenje spomenika zbog straha od reakcije tadašnjih nedemokratskih vlasti, nisu bili mogući.

Tek završetkom rata i promjenom vlasti na lokalnoj razini, mještani Sokolovca ali i drugih mjesta, mahom potomci žrtava i boraca čija su se imena nalazila na spomen ploči, krenuli su skromno u akcije održavanja. Najprije su umjesto zvijezde stavili kipove sokolova, i to kao privremeno rješenje. Naime, zbog straha da spomenik opet ne bude oštećen, tada su se odlučili na sokolove koji se nalaze i u grbu Općine, jer je po ovoj ptici uostalom ovo naselje dobilo ime.

Osim postavljanja kipova, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Sokolovac (UABA), poslije nekoliko godina obnovila je pristupnu stazu do spomenika te nanovo ispisala imena žrtava. Spomenik je tako djelomice obnovljen, a prostor na kojemu se nalazi je uređen. UABA Sokolovac je obnovio i pristupnu stazu. Obnova je bila financirana najvećim dijelom novčanim donacijama Sokolovčana kojima se imena roditelja nalaze na spomen-ploči.

1/1