Novosti

Kronika

Спaс oд зaбoрaвa

Пeтнaeстa мaнифeстaциja ‘Љeтo у Бршљaници’: Пoвиjeснo друштвo спaшaвa oд зaбoрaвa нaрoднe нoшњe, стaрo oруђe, стaринскa кoлa и другe трaдициoнaлнe eкспoнaтe

Uo9v4amonpecm9gc1rjyrqjt3lx

Dio izložaka

U organizaciji Povijesnog društva Bršljanica, u Velikoj Bršljanici kod Garešnice, održana je petnaesta manifestacija ‘Ljeto u Bršljanici’.

Zbog aktualne pandemije, ove godine u program popularne manifestacije nisu bile uključene višednevne aktivnosti kao što su likovna kolonija, obilazak značajnih povijesnih lokaliteta i takmičenje u starim igrama. U zgradi mjesne stare škole priređena je tek izložba slika nastalih na prethodnim likovnim kolonijama te starih predmeta i oruđa. Svi posjetitelji mogli su tako vidjeti narodne nošnje, staro oruđe, starinska kola, vatrogasnu pumpu te druge tradicionalne eksponate.

Manifestaciju je pored garešničkog gradonačelnika Josipa Bilandžije i njegova zamjenika Željka Rijetkovića, posjetio i zamjenik župana iz redova srpskog naroda u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Saša Lukić koji ju je ocijenio kao značajan društveni događaj i pohvalio njezine organizatore za dosadašnji uspješan rad.

- Ova vrlo vrijedna udruga je pronašla veliki broj lokaliteta te upravo zbog toga Bjelovarsko-bilogorska županija teži ka tome da se ovo područje još dodatno istraži i da se uvrsti u turističku ponudu grada Garešnice i naše županije. Županija je financijski pomogla rad udruge a isto tako Povijesna udruga Bršljanica javila se na naš javni poziv s još jednim zanimljivim projektom te sam siguran da će i to biti prepoznato - istaknuo je Saša Lukić, zamjenik župana. Predsjednik Bršljanice i glavi organizator svih aktivnosti Petar Miščević također je zadovoljan ovogodišnjom manifestacijom iako je zbog epidemioloških mjera bila programski ograničenih aktivnosti.

- Ovo je samo mali segment od onoga što se sve nalazi na ovima prostorima i što je nažalost otišlo u zaborav. Upravo smo nedavno krenuli zajedno s konzervatorima u otkrivanje evangeličkog groblja koje na žalost bilo napušteno što je samo jedna od aktivnosti ove udruge - rekao je Miščević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više