Novosti

Politika

Splitska policija neće podnijeti prijavu zbog urlanja ‘Za dom spremni’ usred grada

Već drugu godinu zaredom policija neće podnijeti prekršajne prijave zbog urlanja ‘Za dom spremni’ tijekom obilježavanja obljetnice Devete bojne HOS-a 

Dlog37oc2z1c195h1fgkypque5o

Marko Skejo, ratni zapovjednik IX bojne HOS-a  (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Splitska policija ni ove godine, kao ni prošle, nije podnijela prijavu zbog uzvikivanja 'Za Dom Spremni' tijekom obilježavanja osnivanja Devete bojne HOS-a, manifestacije koja se svake godine održava 10. travnja u četvrti Split 3, javlja Slobodna Dalmacija. 

Kao objašnjenje iz policije se pozivaju na postojeću sudsku praksu, koju su upravo oni sami kreirali jer nisu podnijeli žalbu na oslobađajuću presudu za isti događaj iz 2017. godine. Zbog izostanka žalbe presuda je postala pravomoćna, bez da je spis došao na viši sud.

Naime, splitska policija je nakon spomenutog okupljanja 2017. godine podnijela optužni prijedlog protiv Damira Banića i Marka Skeje zbog remećenja javnog reda i mira ispred spomenika poginulim braniteljima Devete bojne. U prijedlogu koji je podnijela Druga policijska postaja Split stajalo je kako su optuženi više puta vikali 'Za Dom', a okupljeni odgovarali: 'Spremni'. Oslobađajuća presuda objavljena je krajem veljače prošle godine, a splitska policija kao ovlašteni tužitelj nije podnijela žalbu. Da je podnijela, spis bi otišao na Visoki prekršajni sud u Zagrebu koji bi odlučivao o krivnji.

Inače, Visoki prekršajni sud u Zagrebu do sada je više puta odlučio kako je izvikivanje spomenutog pozdrava prekršaj.

Na upit Slobodne Dalmacije zbog čega se nisu žalili na odluku suda u Splitu, iz PU splitsko-dalmatinske su im odgovorili: 'U vezi Vašeg upita možemo Vas izvijestiti kako smo s obzirom na obrazloženje sudske presude u tom slučaju, kao i činjenicu da u žalbenom postupku ne možemo iznijeti druge dokaze, donijeli odluku da nećemo podnositi žalbu'. 

Slobodna Dalmacija piše kako se u dosadašnjoj praksi policija žalila čak i na sankcije ako su smatrali da su preblage te da se uglavnom prilikom žalbi ne iznose novi dokazi, već se pozivaju na pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje za već priložene dokaze.

Sličan postupak učinila je i šibenska policija u listopadu prošle godine nakon što je tamošnji Prekršajni sud donio oslobađajuće presude za tri koncerta Marka Perkovića Thompsona na kojima se uzvikivalo 'Za dom'. Ni šibenski MUP nije se žalio pa je postupak okončan oslobađajućom presudom. Ipak, početkom ožujka ove godine, kad je isti sud oslobodio Thompsona zbog drugih koncerata, nadležna policija se odlučila na žalbeni postupak. 

Splitska policija je tako prikupila dokaze, snimke i izjave te ih u posebnom izvješću poslala državnom odvjetništvu da procjene treba li ići u prekršajni progon.

Na upit Slobodne Dalmacije zbog čega nisu podnijeli optužni prijedlog za remećenje javnog reda i mira, iz policije su odgovorili: 'U vezi Vašeg upita možemo Vas izvijestiti kako Policija, kao ovlašteni tužitelj po Prekršajnom zakonu uzima u obzir i postojeću sudsku praksu te ovom prilikom skrećemo pažnju kako je 2017. godine nakon održanog okupljanja na istom mjestu i za isti učin podnesen optužni prijedlog protiv dvije osobe. Nadležni sud u tom je slučaju donio oslobađajuću presudu u obrazloženju koje navodi kako se navedeni pozdrav koristio u vrijeme Domovinskog rata kao sastavni dio službenog grba HOS-a, kako se nalazio na odorama HOS-a, kako su osobe kritične prigode izvikivale pozdrav koji je sastavni dio njihovog grba i određen njihovim važećim statutom. Konačno, sud navodi kako je nedvojbeno utvrdio da osobe predmetne prigode nisu izgovaranjem navedenog pozdrava remetili javni red i mir. S tim u vezi, u odnosu javno okupljanje koje je prošlog tjedna održano u Splitu, policijski službenici nadležne policijske postaje proveli su kriminalističko istraživanje te o svemu utvrđenom izvijestili nadležno državno odvjetništvo, koje je sukladno Prekršajnom zakonu, također ovlašteni tužitelj.'

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više