Novosti

Društvo

Splitski TBF glavna atrakcija na Danu mladosti u Kumrovcu

Unatoč nastojanjima da se brisanjem njegovog imena s ulica i trgova u Hrvatskoj zatre svaki spomen na Titovu ličnost i djelo, u Kumrovcu se u subotu 27. svibnja ponovo očekuje više od deset tisuća posjetitelja

Large tito

S prošlogodišnjeg Dana mladosti-radosti u Kumrovcu (foto Josip Regović/PIXSELL)

Savez društava "Josip Broz Tito" Hrvatske objavio je program održavanja "Dana mladosti – radosti" u subotu 27. svibnja u Kumrovcu, gdje će ove godine glavna atrakcija biti koncert poznate splitske grupe The Beat Fleet (TBF), uz nastupe Partizanskog zbora iz Zagreba, sopranistice Barbare Othman i glazbenog virtuoza Marjana Krajne.

Očekuje se da će se u Kumrovcu okupiti više od deset tisuća posjetitelja, većinom iz Hrvatske i Slovenije, ali i iz svih drugih bivših jugoslavenskih republika.

Proslava "Dana mladosti – radosti" u Titovom rodnom mjestu počinje u 11 sati, gdje će nakon izvođenja "Lijepe naše" i proleterske himne "Internacionala", pozdravne govore održati načelnik Kumrovca Robert Šplajt i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Prigodne govore održat će predsjednik Saveza društava "Josip Broz Tito" Jovan Vejnović i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, a nakon pozdrava predstavnika boračkih udruženja iz drugih jugoslavenskih republika završni govor održat će bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Po završetku službenog dijela održat će se veliki koncert splitske grupe TBF, što je svojevrsni programski iskorak kojim Savez društava "Josip Broz Tito" kao organizator manifestacije najavljuje sve veće usmjerenje kulturnog programa prema mladima.

Dan mladosti – radosti održava se u Kumrovcu uz podršku Općine Kumrovec i Krapinsko-zagorske županije, a okupljanja su započela 2001. godine na inicijativu osnivača Saveza društava "Josip Broz Tito" Tomislava Badovinca.

Unatoč nastojanjima da se u Hrvatskoj zatre svaki spomen na Titovu ličnost i djelo, izbacivanjem njegove biste iz Predsjedničkih dvora i brisanjem ulica i trgova s njegovim imenom u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima, u Kumrovcu se, kao predpandemijske 2019., zna okupiti i po 15 tisuća ljudi. Ipak, u Zagorju i pojedinim dijelovima zemlje, naročito u Rijeci, Hrvatskom primorju i Istri, brojne javne površine nose Titovo ime, a centralna istarska manifestacija pod nazivom "Titovi dani u Fažani", koja se ove godine održava 13. svibnja, također privlači tisuće posjetitelja.

Josip Broz Tito (Kumrovec, 1892. – Ljubljana, 1980.) bio je radnički vođa, komunistički revolucionar, vođa Narodnooslobodilačke borbe, utemeljitelj socijalističke Jugoslavije i samoupravnog socijalizma, suosnivač Pokreta nesvrstanih i jedan od najeminentnijih svjetskih državnika druge polovice 20. stoljeća. Pod Titovim vodstvom stvorena je u federativnoj Jugoslaviji prva hrvatska republika u svojim današnjim granicama, s Istrom, Rijekom, Zadrom, otocima Cresom, Lošinjem, Palagružom, Lastovom i drugim dijelovima ranije otuđene jadranske obale koje je priključio Hrvatskoj, poručuju iz Saveza društava "Josip Broz Tito" Hrvatske.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više