Novosti

Politika

Nikad više ljudi u Kumrovcu, policiji usprkos

Josip Broz Tito bio je među pobjednicima Drugog svjetskog rata, a danas nam nude tompsonizaciju Hrvatske, razvijaju se zastave s prvim bijelim poljem i nose crne uniforme, rekao je Jovan Vejnović

Iako je hrvatska policija pokušala napraviti politički pritisak, najavljujući da će uklanjati zastave sa socijalističkim obilježjima i rigoroznije pregledavati autobuse koji dolaze iz Slovenije, na ovogodišnjem Danu mladosti – radosti, održanom 25. maja, na datum rođenja Josipa Broza Tita, u njegovom rodnom Kumrovcu, bilo je preko 15.000 učesnika iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore i Austrije, daleko više nego svih ovih godina koliko se taj skup održava.

Doduše, policijske prijetnje imale su efekta jer je bilo manje jugoslovenskih zastava nego inače, ali zastava s petokrakama i druge socijalističke ikonografije, koja je svakako primjerena datumu i mjestu održavanja, nije nedostajalo.

- Svijet nema problem s Josipom Brozom Titom, problem ima Hrvatska. Umjesto da Tita koristimo kao brend, mi bi se njega trebali sramiti. Ne budimo duhove prošlosti, nego želimo bolju budućnost, rekao je načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt.

- S ovog skupa treba otići poruka da je Hrvatska nastala na tekovinama antifašizma i da je antifašizam neosporna činjenica u Ustavu RH, rekla je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. - Antifašizam je vjerovanje i zalaganje u jedno otvoreno društvo koje ne mrzi, u kojem živi tolerancija i u kojem živi demokracija. A Josip Broz Tito je svrstavanjem partizanskog oslobodilačkog pokreta na stranu antifašizma 1941. nedvosmisleno utkao temelje antifašizma u sve današnje tekovine koje imamo, rekla je.

Predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Jovan Vejnović ocijenio je sramotnim zadržavanje dijela gostiju iz Slovenije na granici. - Josip Broz Tito je bio među pobjednicima Drugog svjetskog rata, a danas nam nude tompsonizaciju Hrvatske, razvijaju se zastave s prvim bijelim poljem, nose crne uniforme, a mladi uzvikuju Za dom spremni. Zadatak nas 15.000 koliko nas se okupilo jeste da to ne damo, ali moramo biti organizirani, rekao je Vejnović uz gromki aplauz. – Nestanak Jugoslavije ne smije biti prijetnja za zajedništvo naroda, zaključio je.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin naglasio je da je skup u Kumrovcu okrenut mladosti, onima koji imaju mladenačku i stvaralačku energiju, a koji su potrebni ovoj zemlji. - Mladi su naša budućnost jer nastavljaju gdje su stale starije generacije, rekao je predsjednik, podsjetivši da su mladi iznijeli pobjedu u NOB-u i gradili porušenu zemlju. – Kakav je odnose prema mladima danas? Masovno odlaze i traže perspektivu drugdje, kako zbog atmosfere u društvu, tako i zbog katastrofalne privatizacije kojom smo ostali bez industrije, rekao je i to ilustrirao stanjem u selu Poznanovec u kojem je nekad bilo 1.300 zaposlenih, a sad samo 80, a poduzeće je u stečaju.

- Moja poruka je da je potrebno stvoriti dugoročno stabilne uvjete privređivanja, fiskalnu politiku, monetarno-kreditnu politiku i podrediti svemu tome da niču novi pogoni i radna mjesta kako bi djeca imala gdje raditi, zaključio je Habulin.

- U Kumrovcu sam očekivao puno zastava pod kojima su izvojevane najveće pobjede u povijesti našeg naroda, pod kojima se ginulo ali i trijumfiralo, rekao je bivši predsjednik Stjepan Mesić. Ima ih koji misle da se povijest može vratiti, ali to nikom dosada nije uspjelo, pa ne može ni sada. Ovdje smo se sastali zbog čovjeka koji je organizirao NOB i doveo Jugoslaviju i sve njene republike i pokrajine za pobjednički stol. Revizionisti koji sanjaju nešto drugo ništa ne znaju. Saveznici su na kraju rata tražili da se ukinu sve kvislinške tvorevine i da se uspostave države u svojim granicama. Da nije bilo NOB-a, bi li Hrvatske uopće bilo i bi li branitelji imali uopće što braniti. Ili bi opet doživjela unitarnu Kraljevinu Jugoslaviju i nova razaranja. Jugoslavija je bila autoritarna, ali ne i totalitarna država, podvukao je Mesić.

- Nakon kapitulacije Trećeg Reicha hrvatski su kvislinzi nastavili borbu. Da su i oni na vrijeme kapitulirali, ništa im se ne bi dogodilo. Nisam za osvetu, ali ako netko četiri godine ubija, kako može očekivati da će sve proći kao susret časnih sestara, rekao je i dodao da su mnogi od ubijenih na Bleiburgu krivi za smrt nedužnih žrtava u Jasenovcu i drugim stratištima tokom rata. .

U svom govoru mladi antifašist Aleksandar Dolić naglasio je da kapitalistički zločini metastaziraju policijskim pritiscima. – Nigdje ne piše da je uznemiravanje braniteljske populacije krivično djelo, ali je očito da su u Hrvatskoj branitelji kojih je više od pola miliona postali kasta privilegiranih, dok je s druge strane iz zemlje otišlo 500.000 ljudi, a štrajkovi kao onaj u Croatia Airlinesu se proglašavaju ilegalnim, rekao je i naglasio da nacionalisti rade u korist elita. Dok se režu radna i socijalna prava, dotle se sve više troši na vojnu opremu. EU se ne može reformirati, ona mora biti temeljena na socijalizmu, a ideja solidarnosti mora postati planetarna, rekao je.

Prisutnima su se obratili i Dragan Mitov Đurović, generalni sekretar SUBNOR-a Crne Gore i mladi antifašista Mateo Novaković, dok je program koji je vodio Dubravko Sidor zaključio glumac Vili Matula.

Za kulturni dio programa pobrinuli su se Partizanski zborovi iz Ljubljane i Zagreba, KUD Borjač iz Sežane, Trio Kunfin iz Buzeta, kao i pjevačice Katarina Radulović i Barbara Othman.

Nakon programa Mesić je za Novosti dao ocjenu policijskih postupaka oko zastava.

- Mislim da se policija u to nije trebala miješati. Ovdje se evociraju uspomene na najsvjetlije trenutke naroda i naših zemalja i govori o miru i suradnji. Zbog toga su zastave s petokrakom primjerene skupu u rodnom mjestu Josipa broza Tita. Od njega je krenula borba, on je donio mir na ove prostore i uveo nas u veliki svijet, rekao je Mesić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više