Novosti

Politika

I danas se u Kumrovcu sirena oglasila točno u 15.05 sati + FOTOGALERIJA

Delegacije Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Općine Kumrovec i Krapinsko-zagorske županije pred njegovom rodnom kućom u Kumrovcu položile su cvijeće i odale počast povodom 40. obljetnice smrti Josipa Broza Tito

Ni pandemija koronavirusa u ponedjeljak nije spriječila obilježavanje 40. obljetnice smrti Josipa Broza Tita kraj njegove rodne kuće u Kumrovcu. Istina, svečanost je bila znatno skromnija nego inače, ali se – kao i ranijih godina - u 15.05 sati, točno u vrijeme Titove smrti, oglasila sirena, a cvijeće su položile i svijeće zapalile delegacije Krapinsko – zagorske županije, Općine Kumrovec i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin kazao je da je Tito svojom pojavom i djelom obilježio 20. stoljeće.

'Danas, ovom komemoracijom ovdje u Kumrovcu obilježavamo 40. obljetnicu smrti Josipa Broza Tita. Ovogodišnja komemoracija je skromnija, s obzirom na pandemiju koronavirusa i na mjere koje je potrebno poduzeti u interesu zaštite svih koji su ovdje. Zbog toga smo i išli na ovu varijantu da to učinimo s nekoliko delegacija, ali da se ovaj dan ipak obilježi. Josip Broz Tito, čovjek, revolucionar, vojskovođa koji je pokrenuo općenarodni oružani ustanak, vodio narod do pobjede 1945. godine. Dakle, vojskovođa, Josip Broz Tito, državnik, kao predsjednik jugoslavenske Federacije, koju je nakon rata od nerazvijene poljoprivredne zemlje uspio stvoriti srednjerazvijenu industrijsku zemlju, europsku zemlju. Čovjek koji je za vrijeme svoje vladavine demokratizirao tu zemlju tako da je već 1950. godine uveo samoupravni socijalizam, dakle novi put, novi socijalizam kojeg nije bilo nigdje u svijetu. Čovjek koji je uveo delegatski sistem, čovjek koji je donio ustavne amandmane 1974. godine, dao republikama status država. Čovjek koji se zalagao na međunarodnom planu za aktivnu miroljubivu koegzistenciju, iz čega je zapravo proizašao i Pokret nesvrstanih. Pokret koji je stao između dva bloka u vrijeme dubokih podjela i sukoba između istoka i zapada i koji je na neki način doprinio tome da se dogodilo popuštanje, da su tenzije smirene i da je sačuvan mir u svijetu. Dakle, političar koji je svojom pojavom i svojim djelom obilježio 20. stoljeće. Zbog toga smo danas ovdje, zbog toga ovom čovjeku odajemo počast', kazao je Habulin, prenosi portal Zagorje International.

Tita ne moramo voljeti, ali ga moramo poštovati, rekao je načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt. ‘Tito je bio veliki vojskovođa i predsjednik koji je obilježio svjetsku povijest. Svijet to priznaje i poštuje, a kod nas je uvijek bilo i bit će problema oko lijevih i desnih i prihvaćanja svega toga’, smatra Šplajt, prenosi Hina.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je da je u ime županije položio cvijeće i upalio lampaš vođi antifašističkog i partizanskog pokreta, pobjedniku u Drugom svjetskom ratu.

'Položili smo cvijeće i upalili svijeću vođi antifašističkog i partizanskog pokreta, pobjedniku u Drugom svjetskom ratu, čovjeku koji je Hrvatskoj vratio Istru, Rijeku i otoke te čovjeku koji je Ustavom iz 1974. godine omogućio pravnu osnovu da se Hrvatska može proglasiti samostalnom i neovisnom zemljom koju su poslije branitelji svojom krvlju izvojevali i koji su, dakako, najzaslužniji za stvaranje moderne Hrvatske. Ja osobno nisam među onima koji trebaju birati da li Tita treba pamtiti po dobrom ili lošem. Samo ovih nekoliko činjenica koje sam naveo govore o tome da se radi o velikom čovjeku. A koliko su ga cijenili njegovi suvremenici, govori o broju ljudi i državnika koji su došli na njegov posljednji oproštaj'., istaknuo je Kolar.

Fotogaleriju možete pogledati tako da kliknete na fotografiju iznad teksta.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više