Novosti

Društvo

Dan mladosti u subotu u Kumrovcu

Tradicionalna manifestacija Dan mladosti – radosti bit će održana u Kumrovcu u subotu, 21. maja, s početkom u 11 sati, u organizaciji Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH

Large pxl 230520 29021869

(foto Borna Filić/PIXSELL)

Tradicionalna manifestacija Dan mladosti – radosti bit će održana u Kumrovcu u subotu, 21. maja, s početkom u 11 sati, u organizaciji Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

Kako je najavljeno, u dvosatnom programu prisutnima će se obratiti Robert Šplajt, načelnik općine Kumrovec, Željko Kolar, Krapinsko-zagorski župan, Jovan Vejnović, predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske, Franjo Habulin, predsjednik SABA RH, predstavnici antifašista iz Crne Gore i BiH te bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Od zborova i KUD-ova nastupit će Partizanski zbor ZUABA Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Partizanski pevski zbor "Pinko Tomažič" iz Trsta, Ansambl Zabok te solistica Barbara Othman uz pratnju Marjana Krajne. U programu učestvuje i glumac Vilim Matula.

Po riječima organizatora, kao i u godinama prije nego što je manifestaciju omela korona, očekuje se između osam i deset hiljada ljudi, prije svega iz Hrvatske, BiH i Slovenije. Izvjesno je da će u Kumrovcu biti i poštovalaca lika i djela maršala Tita iz Srbije, Crne Gore i Austrije (koruški Slovenci). Posjetioci će moći položiti vijence pred Titov spomenik i obići njegovu rodnu kuću.

Podsjetimo, iako je komunist, vođa partizana, maršal i jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito rođen 7. maja 1892. godine, za dan njegovog rođenja službeno je određen 25. maj. Prema nekim izvorima, taj dan je uzet zbog njemačkog desanta na Drvar 25. maja 1944. godine kad je Tito sa štabom uspio izbjeći zarobljavanje. Taj dan obilježava se od 1945. godine, prvo kao Titov rođendan do 1957. godine, kada je na njegovu inicijativu postao Dan mladosti s ciljem okupljanja omladine sa svih prostora Jugoslavije. Taj dan je obilježavan prigodnim omladinskim sletom na stadionu JNA u Beogradu na kojem mu je uručivana štafeta koja je prije toga prošla svim krajevima zemlje. Slet je održavan i nakon Titove mrti 1980. godine, a zadnji je održan 1987. godine. Savez društava Josip Broz Tito u suradnji sa SABA RH ovu manifestaciju organiziraju u subotu najbližu 25. maju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više