Novosti

Društvo

Spomenik bez odašiljača

Iako je obnova poznatog spomenika Vojina Bakića na Velikom Petrovcu, najvišem vrhu Petrove gore, u sadašnjoj krizi još neizvjesnija nego inače, prvi korak u tom smjeru ipak je učinjen – sa spomenika su napokon uklonjeni odašiljači i repetitori

Nl00yg0q96dndmlhcn2tlpsbnje

(foto Jovica Drobnjak)

Iako je obnova poznatog spomenika Vojina Bakića na Velikom Petrovcu, najvišem vrhu Petrove gore, u sadašnjoj krizi još neizvjesnija nego inače, prvi korak u tom smjeru ipak je učinjen – sa spomenika su napokon uklonjeni odašiljači i repetitori. Pored spomenika podignut je novi antenski stup na kojem će biti postavljeni skinuti instrumenti.

O čemu se radi, pitali smo poduzeće Odašiljači i veze (OIV) koje je u stopostotnom vlasništvu države. Evo što je odgovorila Ida Balog iz njihovog odjela za korporativne komunikacije i marketing.

‘Zbog potrebe izvođenja konstruktivne i građevinske sanacije spomenika na Petrovoj gori planirane od strane Ministarstva kulture RH, od strane OIV-a pokrenuto je izmicanje infrastrukture. Zatraženi su svi koncesionari, a među njima i OIV, za premještanje svoje opreme kako bi se objekt spomenika vratio u izvorno stanje. Sa ciljem daljnjeg zadržavanja kvalitetnog pokrivanja na širem području gradova Vojnić, Gvozd i Topusko, predviđena je izgradnja novog objekta elektroničke komunikacijske infrastrukture Petrova gora (Veliki Petrovac). Novi stup je rješenje koje omogućuje kvalitetniji prijem TV signala, a u skoroj budućnosti i signala mobilnih operatora (HT, A1, Tele2) te nekih radijskih postaja’, navodi Balog. Dodaje da je izgrađen antenski stup visine 65 metara i da su postavljeni kontejneri za smještaj opreme. Ugrađeni su DVB-T/T2 odašiljači, odnosno oprema za emitiranje TV signala. Ono što preostaje je ugradnja opreme za mobilne mreže i radija. Uz to, planirana je ugradnja opreme Hrvatske kontrole zračne plovidbe. ‘Objekt je izgrađen sukladno zakonskoj regulativi uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede, a za emitiranje OIV ima potrebne dozvole HAKOM-a’, ističe Ida Balog.

- Dobro je što su skinuti odašiljači i što se kreće u obnovu tog spomenika uz koji su stanovnici Korduna, kao i uz cijelu Petrovu goru, izuzetno emotivno vezani - rekao je dožupan Karlovačke županije Mirko Martinović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više