Novosti

Politika

Srbija i Švicarska počeli cijepljenje prije Europske unije

Srbija je potpisala ugovor s Pfizerom za 1,8 milijuna cjepiva koje će u ovu zemlju dolaziti u četiri faze. Prva se cijepila premijerka Ana Brnabić, predsjednik Vučić čeka iduću turu koja dolazi iz Kine

Large brnabic

Cijepljenje Ane Brnabić (foto Feđa Grulović /REUTERS/PIXSELL)

U Srbiji je u četvrtak ujutro započelo cijepljenje Pfizerovim cjepivom. Prva koja ga je primila bila je premijerka Ana Brnabić, koja se cijepila pred kamerama. Nakon nje učinila je to i Darija Kisić Tepavčević, ministrica rada te prvi epidemiolog Srbije Predrag Kon. Potom je uslijedilo cijepljenje korisnika domova za starije u Beogradu i Novom Sadu. U prvoj fazi cijepljeni će biti i zdravstveni radnici.

Brnabić je rekla kako će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić cjepivo primiti u sljedećoj turi koja dolazi iz Kine.

Srbija je potpisala ugovor s Pfizerom za 1,8 milijuna cjepiva koje će u ovu zemlju dolaziti u četiri faze. Početkom iduće godine trebalo bi stići novih 20.000 doza.

Srbija je tako, uz Švicarsku gdje je 100.000 cjepiva stiglo u utorak, počela s cijepljenjem prije EU, piše portal Politico. U Švicarskoj je cijepljenje Pfizerovim cjepivo započelo ove srijede, a prva je cijepljena 90-godišnjakinja koja živi u Luzernu.

U EU cijepljenje počinje u nedjelju, a cjepiva stižu dan ranije. Neke zemlje, poput Danske, objavile su da će odmah početi s cijepljenjem, dok su druge, kao što je Nizozemska, najavile su da će pričekati dok ne uspostave registracijski sustav.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više