Novosti

Društvo

Stanković: Ne vrijeđa me kad me zovu Jugoslavenom

"Knjigu o depresiji napisao sam zato da pomognem nekome s tim problemom, jer sam vidio koliko je meni pomagalo kad sam u najtežim danima razgovarao s ljudima koji imaju iskustva s depresijom", kazao je Aleksandar Stanković u intervjuu za Vidu TV

Large capture

(foto Vida TV/Screenshot)

"Ne vrijeđa me kad me zovu Jugoslavenom, jer da su svi ostali Jugoslaveni, kako su se busali u prsa, rata sigurno ne bilo", izjavio je popularni voditelj razgovorne emisije "Nedjeljom u dva" Hrvatske televizije Aleksandar Stanković u intervjuu Vide TV Zavidavanje by Lado Tomičić. "Jugoslaveni, po meni, nisu velikosrbi, i to nisu ljudi koji su započeli rat. Možda jesu neki koji su za sebe mislili da su Jugoslaveni, ali su u stvari bili ostrašćeni pripadnici svoje nacije", dodao je Stanković u emisiji koju možete pogledati na ovoj poveznici.

Rođen u Bačkoj Topoli istog dana kad i Andrej Plenković, 8. travnja 1970., Stanković je sa sedam godina doselio u Karlovac, kamo je poslom preselio njegov otac, časnik JNA, koji je umro 1983. "Sentimentalan sam prema državi u kojoj sam se rodio", kazao je Stanković voditelju Ladislavu Tomičiću, "ali i duboko svjestan da ona danas ne može postojati. I bolje je da smo odvojeno, jer bi to bila nepodnošljiva država. Ali, kad je već ovako, imamo slobodne ruke da komuniciramo", dodao je. Dvije godine nakon smrti oca, 1985., Stanković je s majkom doselio u Zagreb, i ondje 1995. završio Pravni fakultet te na audiciji dobio posao na Hrvatskom radiju, gdje je brzo napredovao. Pet godina kasnije, 2000., uredništvo HTV-a ponudilo mu je da vodi novu emisiju intervjua, "Nedjeljom u dva", ispričao je Tomičiću dodajući anegdotu: bio je tek treći izbor za voditelja, ali prvo dvoje, čija imena nije naveo, "nisu htjeli raditi nedjeljom".

U prvoj emisiji intervjuirao je predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera. "Danas imam dojam da je jedini nagrabusio u ovoj državi", kaže Stanković. "Neću od njega raditi žrtvu, ali upropašten mu je život. Sam si je kriv, naravno, ali debelu je kaznu platio. Neću reći da je to nepravedno, ali kako postajem stariji, u svakom čovjeku gledam čovjeka, i nisam sretan kad netko najebe", kazao je.

Stanković je govorio i o svojoj posljednjoj knjizi "Depra", u kojoj je, uz golem javni odjek, opisao iskustvo s depresijom od koje boluje. "Napisao sam knjigu zato da pomognem nekome s tim problemom, jer sam vidio koliko je meni pomagalo kad sam u najtežim danima razgovarao s ljudima koji imaju iskustva s depresijom. Kad si u depresiji, izgleda ti kao da si na dnu bunara i da nikad nećeš izaći. Treba ti netko da ti upali upali lampu, pa možda moja knjiga nekome bude lampa. Prema reakcijama koje dobivam vidim da jest, i to mi je dosta", kazao je Stanković, prenoseći savjet liječnika da se depresija najbolje liječi kombinacijom lijekova i psihoterapije.

Niječno je odgovorio na pitanje voditelja "je li moguće da se HRT otrgne iz ralja politike". "Nije. Ne znam što bi se trebalo dogoditi da tako bude. Otkad sam na televiziji, uvijek je saborska većina imenovala glavnog ravnatelja i polagala pravo da utječe na televiziju. Bilo je pokušaja da se taj utjecaj delegira na nekoga drugog, ali i tada je saborska većina birala tog drugog, koji je onda birao glavnog ravnatelja. Politički utjecaj postoji, i samo je stvar osobnosti onoga tko vodi HRT hoće li to biti krajnja poltronizacija ili će HRT biti vođen na fin i pristojan način".

Stanković je usporedio i današnju društvenu atmosferu u odnosu na vrijeme njegova odrastanja. "U razredu je bilo navijača Zvezde, Dinama i Hajduka, ali to se nije dijelilo po nacionalnom ključu, to su uvijek bili navijači. Velimir Zajec je rekao da je sedamdesetih bilo nezamislivo navijačko vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, i da mu je bilo drago zbog toga". Danas, pak, Stankovićev je dojam kako je "društvo postalo puno surovije, krvoločnije i kompetitivnije".

Dvojica voditelja razgovarali su, među ostalim, i o Stankovićevim novinarskim počecima s Nenadom Stazićem i Jadrankom Kosor; o njegovim knjigama i poeziji, polemičnosti u intervjuima, o neuspjehu da za sugovornike dobije Đorđa Balaševića, Arsena Dedića i Radu Šerbedžiju te o naprasno prekinutom intervjuu s Emirom Kusturicom, za koji se Stanković nada da će ga jednom završiti. Popularni je voditelj najavio i svoj skori jubilej – tisućitu emisiju, koju će emitirati u svibnju. "Izdvojit ću inserte i prisjetiti se situacija koje nisu bile vidljive u emisijama", najavio je, navevši primjere koje rado pamti: Mira Furlan i Mišo Kovač zagrlili su ga i poljubili poslije emisije, a Borisa Dvornika odveo je majci na večeru, na golemo oduševljenje poštovateljice znamenitog splitskog glumca.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više