Novosti

Kronika

Стaрe игрe млaдих

7. Смoтрa дjeчjeг културнoг ствaрaлaштвa у Гaрeшници: Грaничaр, нoшeњe jajeтa у жлици, скaкaњe у врeћи и кoтурaњe oбручa сaмo су нeкe oд зaбoрaвљeних игaрa у кojимa сe нaтjeцaлo тристoтињaк дjeцe

Vjonno38ubeh4byimb7pndcievk

Natjecanje je održano u Velikoj Bršljanici

Sedma po redu Smotra dječjeg kulturnog stvaralaštva u Garešnici održana je pod motom ‘Djeca su ukras svijeta’, po istoimenoj pjesmi Arsena Dedića. Smotra svake godine okuplja sve veći broj djece, što je popraćeno i velikom organizacijom. Tako je ove godine u Moslavinu došlo oko 300 djece. Ono što razlikuje ovu smotru od ostalih je to što se sastoji od dva dijela. Osim onog folklornog, djeca se u dopodnevnim satima natječu u starim, pomalo zaboravljenim igrama. I ove godine natjecanje je održano u Velikoj Bršljanici, mjestu u blizini Garešnice, a obuhvaćalo je već pomalo zaboravljene igre: graničar, nošenje jajeta u žlici, skakanje u vreći i koturanje obruča. Folklorni dio programa održao se na starom mjestu, u garešničkom Hrvatskom domu.

- Za razliku od prve godine kada se program sastojao od folklornog dijela, druge godine smo uveli natjecanje u starim igrama, jer se ispostavilo da se djeci takav način zabave sviđa. Želimo im pokazati kako su njihovi vršnjaci prije mnogo vremena provodili vrijeme, a da pri tome nisu koristili tehniku – kazao je Zoran Blanuša, predsjednik garešničkog SKD-a ‘Prosvjete’, organizatora smotre. Smotra je prije svega manjinskog karaktera, a kroz zabavu djeca uče o običajima i prisvajanju različitost. Osim što dolaze iz različitih krajeva, pripadnici su i različitih manjinskih zajednica. Uz dva sastava većinskog naroda, nastupala su i mađarska, češka i ukrajinska društva i dugogodišnji prijatelji iz Bosne i Hercegovine, KUD ‘Mladost’ iz Međeđa. Najviše programskog prostora pripalo je pododborima ‘Prosvjete’ koji su u koreografijama pokrili gotovo cijelu kontinentalnu Hrvatsku, od istočne preko zapadne Slavonije, do Banije i Korduna. Zbog toga je namjera organizatora iduće godine proširiti smotru na dva dana, čime bi Garešnica postala središte dječjeg manjinskog folklora.

- Bilo je naporno, ali za djecu se isplati žrtvovati. Učesnici su, nadamo se, otišli zadovoljni. Propusta je bilo, ali nadamo se ne toliko veliki da se ne odazovu i nagodinu, na 8. smotru dječjeg kulturnog stvaralaštva.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više