Novosti

Kronika

Stazama Sv. Save

U školama treba da vlada duh Sv. Save po kojem učenici i profesori jedni druge trebaju poštovati, jer profesor je u jednom momentu učenik, a učenik u drugom profesor, rekao je otac Nikon na obilježavanju Svetog Save u zagrebačkoj pravoslavnoj gimnaziji

Large sava gim 5

Obilježavanje Svetog Save u zagrebačkoj gimaziji (foto Nenad Jovanović)

Srpska pravoslavna opšta gimnazija "Kantakuzina Katarina Branković" i ove je godine 27. januara proslavila svoj dan i krsnu slavu – Svetog Savu. Svečanost je počela liturgijom u kapeli Sv. Save koju je služio protosinđel Venijamin uz sasluženje jeromonaha Nikona i đakona Petra Kozakijevića kojoj su prisustvovali učenici i profesori gimnazije, kao i prijatelji ove institucije.

U svojoj propovijedi o. Nikon je govorio o značenju i djelu Rastka Nemanjića odnosno Sv. Save, njegovoj ulozi u školstvu i razvoju srpske države, odnosima sa njegovim ocem, Stefanom Nemanjom, odnosno Sv., Simeonom s kojim je bio na Svetoj gori gdje su osnivali manastir Hilandar.

- U školama treba da vlada duh Sv. Save po kojem učenici i profesori jedni druge trebaju poštovati. Jer profesor je u jednom momentu učenik, a učenik u jednom momentu je profesor, rekao je između ostalog o. Nikon.

- Ove godine Sv. Savu ne obilježavamo na način kako smo praktikovali svih ranijih godina, ali ga ipak slavimo zbog čega smo se okupili na zajedničkom liturgijskom sabranju i pripremili program - rekao je direktor gimnazije protojerej stavrofor Slobodan Lalić.

S obzirom da je Sv. Sava krsna slava gimnazije pitali smo ga kako se odvija nastava u pandemijskim uslovima.

- Imamo ukupno 75 učenika, što je više nego prošle i pretprošle, jer smo i lani i preklani upisali preko 20 učenika u prvi razred. Ono što je najvažnije jeste da imamo nastavu uživo. Kako je ovo treća pandemijska godina, mogu reći da smo se svi navikli na epidemiološke okvire i mjere koje moramo preduzimati.

- Ove školske godine je srećom bilo manje prilika za on-line nastavu, pa ni jednom nismo bili u takvim okolnostima da bi svi morali preći na nju. Prošlog polugodišta bilo je situacija da su neki od razreda kompletno bili u samoizolaciji nekoliko dana, kao što su bili i pojedini učenici i profesori koji su bili pozitivni na koronavirus. Ipak, sve to je je veliki izazov jer ne znamo koliko ćemo imati nastavnika i učenika na raspolaganju. Zato se u takvim prilikama trudimo da postignemo što je moguće više i fokusiramo se na nastavne aktivnosti kao najvažnije. Tokom marta i aprila škole imaju probne maturske ispite, pa ćemo ih organizovati i mi za naše maturante - rekao je Lalić i dodao da su u toku pripreme 14 učenika četvrtih razreda za državnu maturu.

Nakon osvećenja slavskog kolača i pjevanja Himne Svetom Savi pod vodstvom profesorice muzičkog Jasmine Veldić, u atriju gimnazije izveden je prigodni kulturno-umjetnički program prilagođen okolnostima epidemije.

Učenici četvrtog razreda pročitali su besjedu tadašnjeg mitropolita, a sadašnjeg patrijarha SPC-a Porfirija koju je kazivao o Savindanu 2015. godine. Učenici prvog razreda recitirali su pjesmu Vojislava Ilića, dok su učenici drugog razreda podsjetili na neka od brojnih narodnih predanja o ovom svecu. Za muzički dio pobrinula se Anja Dragić koja je na gitari uz pjevačku pratnju svojih kolegica izvela neke od učenicima dragih modernih pjesama.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više