Novosti

Kronika

Stipendije srednjoškolcima

Šest đaka daljske škole primaće 400 kuna mesečno: Opština Erdut nastoji očuvati Srednju školu Dalj koja ima mali broj učenika ekonomskog smera

Large stipendisti i donatori

Šest učenika ekonomskog smera Srednje škole Dalj primaće ove školske godine stipendije u iznosu od 400 kuna mesečno. Rezultat je to Sporazuma koji su prošle godine sa ovom obrazovnom ustanovom potpisale Opština Erdut, opštinsko Komunalno preduzeće ‘Čvorkovac’ i Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut (PORC). Ove godine su potpisani ugovori s tri učenika prvog razreda te produženi za još troje stipendista koji sada pohađaju drugi razred.

- Dogovorili smo se da stipendiramo učenike prvih i drugih razreda baš zbog toga da bismo očuvali Srednju školu Dalj koja se susreće s malim brojem upisanih učenika ekonomskog smera. Ti učenici danas-sutra mogu da odrade i svoju praksu u ovim firmama, ali i da nađu svoje zaposlenje po završetku školovanja - kaže načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić. ‘Čvorkovac’ će tako izdvojiti novčana sredstva za četiri stipendije, a dvoje srednjoškolaca primaće stipendiju iz PORC-a.

- Na ovaj način smo u mogućnosti zahvaliti našim potrošačima jer se komunalac nikada ne sme postaviti monopolistički prema svom tržištu, a ulaganje u obrazovanje smatramo izuzetno važnim - ističe direktorica ‘Čvorkovca’ Anđelka Tomašević. Prokuristica te firme Leposava Stojmanović dodaje kako je ovo jedna vrsta nagrade Srednjoj školi Dalj i njenim učenicima na saradnji u dosadašnjim zajedničkim aktivnostima.

- Lokalne zajednice koje imaju srednju školu trebaju svim silama doprineti njihovom opstanku i pomoći učenicima koji su odlučili da svoje školovanje nastave u svojoj sredini umesto u većim gradovima - smatra direktorica PORC-a Bojana Orsić. Tako je odlučio i Bojan Barvalac iz Bijelog Brda, učenik drugog razreda koji će stipendiju primati i ove godine.

- Svi obično odlaze u Osijek ili Vukovar, a meni je ovde najbolje jer se svi međusobno poznajemo. Stipendija mi je puno pomogla jer sam mogao sam kupiti knjige za školu, a nešto novca je i preostalo – rekao je Bojan zahvalivši donatorima.

- Današnje obrazovanje zahteva informatičku opremu pa se nadam da ću od stipendije uštedeti za tablet ili laptop. Razmišljala sam da upišem ekonomsku školu u Osijeku, ali sam se ipak odlučila za Dalj. Ne moram putovati pa će mi više vremena ostati za pisanje - priča Nika Brajković kojoj je želja da jednog dana postane spisateljica. Srednja škola Dalj obrazuje učenike za ekonomiste, poljoprivredne tehničare i agroturističke tehničare. Poznata je po svojoj izuzetno uspešnoj Učeničkoj zadruzi Dalya u okviru koje učenici uzgajaju razne vrste voća, na prvom mestu jagode, prerađuju ih i prodaju proizvode te na taj način u praksi stiču znanja o preduzetništvu. Od ove jeseni školu pohađa 48 učenika što je 30-tak manje nego prošle godine.

- Plan je bio da stipendije dobije osam učenika, ali, nažalost, nemamo ih toliko u ovom smeru. U zadnje dve godine imamo manji broj učenika i zato je ovo ogroman doprinos opštine i opštinskih firmi, kako za školu tako i za čitavu zajednicu - kaže Rajko Lukić, direktor škole izrazivši nadu da će iduće godine biti više interesa.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više