Novosti

Politika

Što sadrži nacrt Zakona o radno-pravnom statusu liječnika?

Predsjednik Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak kaže da je Republički odbor sindikata odlučio da će tražiti posebne zakone o radno-pravnom statusu za sve profesije u zdravstvu koje imaju svoje komore, počevši od sestara, preko fizijatara, pa sve do primalja

Large topolnjak

Predsjednik Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi Hrvatske skrbi Stjepan Topolnjak na prosvjedu sestara i tehničara prošli mjesec (foto Slaven Branislav Babić/PIXSELL)

Predstavnici pet ključnih liječničkih organizacija u ponedjeljak, točno u podne, dolaze na pregovore s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, iako već dva tjedna inzistiraju na razgovorima s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović Čaić tvrdi da je odaziv liječnika na sastanak s ministrom samo znak njihove dobre volje.

Javnost iščekuje rezultate tih pregovora jer o njima ovisi hoće li se u Hrvatskoj organizirati treći veliki štrajk liječnika od 2003. godine, kada je HLS prvi put digao bolničke liječnike, službeno zbog zahtjeva za 45-postotnim povećanjem plaće, a zapravo štiteći pravo na neograničeni dopunski rad liječnika u privatnoj praksi.

Informacije o dnevnom redu sastanka u ponedjeljak nisu službeno objavljene, no neslužbeno se može čuti da je glavna tema Zakon o radno-pravnom statusu liječnika čiji je radni nacrt u posjedu Novosti.

Po tom dokumentu, zakon bi se odnosio na sve liječnike u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja za koje se sredstva u iznosu većem od pedeset posto troškova za plaće i druga materijalna prava radnika osiguravaju u državnom proračunu Republike Hrvatske ili iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a ministar zdravstva bi imao diskrecijsko pravo povećanja materijalnog statusa liječnika mimo kolektivnog pregovaranja.

Predlaže se obaveza države da uredbom odredi mjerila “utvrđivanja natprosječnih rezultata rada i način isplate dodatka za natprosječne rezultate radnika u djelatnosti zdravstva”, kao i pravo ministra da poveća plaću liječnicima određene specijalnosti koja je u toj bolnici deficitarna.

Osim što je sam posebni zakon apsurd, ovakva je odredba posebno besmislena, jer se prekovremeni rad liječnicima deficitarnih specijalnosti dodatno plaća.

Zakon također predviđa i da se osnovica – koja se ugovara kroz pregovore s Vladom za javni sektor – za liječnike prilagođava čim prema podacima Državnog zavoda za statistiku dođe do porasta BDP-a za određeni postotak.

Predsjednik Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi Hrvatske skrbi Stjepan Topolnjak za Novosti je potvrdio da je Republički odbor sindikata u petak odlučio da će tražiti posebne zakone o radno-pravnom statusu za sve profesije u zdravstvu koje imaju svoje komore, počevši od sestara, preko fizijatara, pa sve do primalja.

To je njihov odgovor na apsurdne pokušaje liječničkih udruga da se izuzmu iz procedura propisanih Zakonom o radu i kroz poseban zakon rješavaju svoje materijalne zahtjeve.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više