Novosti

Stogodnjak

Čopor vukova napao vlak

11. 2. – 18. 2. 1922: Visoki snježni nanosi zatrpali su mnoge pruge, pa je obustavljen svaki promet na njima. Najkritičnije je u Lici, Gorskom kotaru i Slavoniji. Na željezničkoj pruzi između Šaša i Novske vukovi su napali putnički vlak

Large stogodnjak

(foto Damir Špehar/PIXSELL)

Ne stišava se velika afera oko tajanstvenog pisma Rudolfa Hercigonje ministru Svetozaru Pribićeviću. Na sva usta se govori, a to se uostalom može naslutiti i iz samoga pisma, da je Pribićević, kao ministar policije, tajno omogućio bijeg preko granice jednom od organizatora atentata na Milorada Draškovića. U pismu se, dalje, i aludira na to da je Pribićević nagovarao Hercigonju da ubije Stjepana Radića. Po cijeloj zemlji pripremaju se protesti, pa su tako studenti univerziteta u Beogradu najavili veliki miting kod željezničke stanice, gdje će posebnom rezolucijom zatražiti da se afera Pribićević-Hercigonja raspravi pred redovnim sudom. "Mi zahtevamo punu materijalnu istinu i želimo da znamo da li se u ovom slučaju ima posla sa jednom gnusnom klevetom ili jednim besprimernim intelektualnim ubistvom, koje je imalo vrlo krupnih političkih posledica kako na donošenje jednoga važnog zakona, Zakona o zaštiti države, tako i na ograničavanje građanskih sloboda i prava čoveka…" govori se, uz ostalo, među pripadnicima akademske omladine. Međutim, na sam spomen protesta, Pribićević je posebnim aktom taj protest – zabranio, što su pak neki političari ocijenili kao "trenutak za raskidanje radikalsko-demokratske koalicije…", a najglasniji među njima su bili pripadnici Hrvatskog bloka iz Zagreba.

 

U Zagrebu je, u 61. godini života, umro Veljko Vilić, trgovac i poznati srpski dobrotvor, član patronata Srpskog društva Privrednik. Vilić je, zajedno sa suprugom Julikom u Rumi uspješno vodio kožarske poslove i pritom stekao solidan imetak. U vrijeme rata bio je proganjan, pa je napustio Rumu, gdje je duže vrijeme živio, i preselio se u Zagreb i tu 1920. bio izabran u Upravni odbor Privrednika. Još za života je polovicu svoga cjelokupnog imanja dao u zadužbinu nazvanu po sebi i svojoj supruzi a ta su sredstva trebala pomoći u obrazovanju i zapošljavanju srpske omladine. Sahranjen je u Zagrebu.

 

U brodogradilištu u Kraljevici deset je radnika, spašavajući brodove okovane ledom, dobilo teške smrzotine, a jedan od njih je i preminuo. Polarna zima toliko je jaka da su od nje popucali lanci i užad na usidrenim brodovima, ali i cilindri na brodskim motorima. Visoki snježni nanosi zatrpali su mnoge pruge, pa je obustavljen svaki promet na njima. Najkritičnije je u Lici, Gorskom kotaru i Slavoniji. Zbio se i jedan nevjerojatan događaj na željezničkoj pruzi između Šaša i Novske. Tu je čopor vukova napao putnički vlak, pa su "mnoge od tih zvijeri završile pod kotačima lokomotive i vagona", izvještava zagrebački Obzor.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više