Novosti

Društvo

Vučja vremena

Baš kao u kriminalističkoj seriji, mještani Gračaca, službeno najsiromašnije općine u Zadarskoj županiji, u subotu ujutro zatekli su sablastan prizor – lešinu vuka obješenu o znak na ulazu u mjesto

Large vuk gracac hrvatski krski pasnjaci  facebook

Gnjusno i neljudski – lešina vuka na ulazu u Gračac (foto Hrvatski krški pašnjaci/Facebook)

Nakon što su vukovi u Štikadi kod Gračaca krajem marta i u aprilu poklali ukupno 115 ovaca, zbog čega je pažnja javnosti usmjerena na probleme stočara, priča je dobila još jedan krvavi nastavak. Baš kao u kriminalističkoj seriji, mještani Gračaca, službeno najsiromašnije općine u Zadarskoj županiji, u subotu ujutro zatekli su sablastan prizor – lešinu vuka obješenu o znak na ulazu u mjesto.

Igor Hak, ovlašteni vještak Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, izjavio je za Novosti da je policija napravila zapisnik i pokrenula istragu, a da je lešina divlje životinje poslana na zagrebački Veterinarski fakultet, gdje će se utvrditi uzrok smrti.

- Pretpostavljam da je netko ovim činom htio poslati poruku, pokazati državi da, bez obzira na to što je vuk zaštićen, uvijek ima netko tko je iznad toga. Meni je to gnjusno, sadistički i neljudski - kazao je Hak i dodao da se stočari na području Gračaca ograđuju i da osuđuju takav razvoj događaja.

Inače, kazna za ubijenog vuka iznosi 40.000 kuna, a propisana je i kazna zatvora do tri godine za onoga tko protivno propisima usmrti jedinku strogo zaštićene vrste. Vještak je naglasio da će vuka uvijek biti, pa čak i ako se dozvoli kontrolirani odstrel, nekome će napraviti određenu štetu. Smatra da bi bilo bolje da država poradi na odštetnom cjeniku za stočare i da ubrza isplatu.

Iz udruge Hrvatski krški pašnjaci poručuju da se ovim nemilim činom podmeće stočarima koji smatraju da je vučja populacija u Hrvatskoj prekobrojna i da se u zadnjih devet godina, koliko nije bilo odstrela, rapidno razmnožila. Odmah se išlo u pretres kuća vlasnika stoke, naveli su u svojoj Facebook-objavi.

"Vukovi i poljoprivrednici su prepušteni samima sebi, očito je država od nas digla ruke. Tražimo da se poštuju europski kriteriji o vučjoj populaciji na određenom području. Vuk u Hrvatskoj obitava na 20.000 kilometara kvadratnih, a na 10.000 ovaca je dozvoljeno imati jednog vuka. Na krškim područjima imamo 401.172 ovaca, pa bi po tom omjeru bilo dozvoljeno 40 vučjih jedinki. U situaciji smo da u Gračacu i okolnim selima imamo više od 40 vukova", upozoravaju iz udruge.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više