Novosti

Stogodnjak

Eksploziv za terorističke akcije

18. 11. – 25. 11. 1922: Strahinja se na "neobjašnjiv način" domogao na nekoj željezničkoj stanici u Bosni više od 10.000 naboja ekrazita, vrlo jakog eksploziva, potajno ga prebacio u Sisak, a odatle u Zagreb i tu ga uskladištio – u samom centru grada!

Large stogodnjak

Stara parna lokomotiva u Sisku (foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Kad će naša država, u higijenskom pogledu, dostići Englesku, Ameriku i Japan? To se pitaju jedne zagrebačke novine i nastavljaju: "U većini gradova ovih država u stanovima su obavezne kupaonice. A kod nas? Obavezne su, izgleda, samo stjenice i uši koje su postale prava napast! Dok se Englezi, Amerikanci i Japanci u svojim stanovima mogu kupati svaki dan, kod nas se pak svaki dan možete zaraziti nekom bolesti koju prenose uši i stjenice. Naši su stanovi prenapučeni, u njima stanuje daleko više osoba nego što je to zdravstveno dopustivo, a uz to – pitajte liječnike – uopće se ne raskužuju. Ako se hoćemo riješiti zaraza onda se moramo kupati koliko Englezi, Amerikanci i Japanci ili krenuti u žestoku hajku na kućnu gamad koja je najveći raznosač zaraznih bolesti…"

 

"Dušan S. Nikolajević, autor je koji će ostaviti duboki trag u srpskoj esejistici! Uz Luja Vojnovića on je jedan od naših najboljih pisaca ogleda. On nije samo esteta poput Bogdana Popovića, nije ni literarni historičar na način Jovana Skerlića, ni knjiški impresionista poput Branka Lazarevića. Taj Matošev beogradski i minhenski drug… briljantno tumači, ne stil već psihologiju likova… Da bi se vidjela njegova snaga treba samo pročitati onaj opis kad veliki Miloš Obrenović sprema pogibiju Glavnoga Rivala, Vožda, Velikoga Karađorđa. To je roman", hvale novine esejistu Dušana Nikolajevića.

 

Nevjerojatna priča počinje u Sisku. Tamo je neki Strahinja – a pitanje je zove li se baš tako ili nekako drukčije – proširio neviđeni strah po dobrom dijelu Hrvatske. Kažu da se rečeni Strahinja na "neobjašnjiv način" – a velika većina je uvjerena da je riječ o najobičnijoj krađi iz teretnog vagona – domogao na nekoj željezničkoj stanici u Bosni više od 10.000 naboja ekrazita, vrlo jakog eksploziva, potajno ga prebacio u Sisak, a odatle u Zagreb i tu ga uskladištio – u samom centru grada! Policija je Strahinji ušla u trag posve slučajno i od njegova potkupljiva ortaka doznala još više zaprepašćujući podatak: uz prugu Sisak – Caprag nalazi se zakopano još 4600 ekrazitnih naboja, a u jednom rukavcu Save, na povećem čamcu zavučenom u šiblje, i više sanduka dinamita. Ukupno eksploziva da se digne u zrak pola grada. Za što je eksploziv trebao biti upotrijebljen još se ne zna, ali se pretpostavlja da je riječ o dobro organiziranoj skupini kriminalaca koji snabdijevaju ilegalne grupe širom Jugoslavije oružjem i eksplozivnim napravama, potrebnim za terorističke akcije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više