Novosti

Stogodnjak

Sovjetska republika Crna Gora

5. 11. – 12. 11. 1921: U Crnoj Gori, kako javljaju talijanski izvori, poznati crnogorski politički odmetnik dr. Vukašin Marković proglasio je "sovjetsku republiku"

Large stogodnjak

Dr. Vukašin Marković - treći slijeva (foto Wikipedija)

Vlada je podnijela Narodnoj skupštini prijedlog zakona o novoj podjeli zemlje na oblasti. Bilo bi ih 26, a prva po redu je Bačka oblast sa sjedištem u Novom Sadu. Druga po redu je Beogradska oblast sa sjedištem u glavnom gradu (u njezin sastav bi ušli beogradski i smederevski okrug, kotar Zemun, bez grada, te srezovi iz Banata – alibunarski, belocrkvanski, vršački, kovinski i pančevački, s gradom Pančevom) treća je Bitoljska oblast sa sjedištem u Bitolju, četvrta je Braničevska (sjedište u Požarevcu), peta je Varaždinska (sjedište u Varaždinu), šesta je Vrbaska (sjedište u Banjaluci), sedma je Dubrovačka (sjedište u Dubrovniku), osma je Zagrebačka, sa dijelovima Zagrebačke i Varaždinske županije, te cijela bjelovarsko-križevačka (sjedište u Zagrebu), deveta je Zetska (sjedište u Cetinju), deseta je Kosovska (sjedište u Prištini), jedanaesta je Krajiška (sjedište u Karlovcu), dvanaesta je Ljubljanska (sjedište u Ljubljani), trinaesta je Mariborska (sjedište u Mariboru), četrnaesta je Mostarska (sjedište u Mostaru), petnaesta je Niška (sjedište u Nišu), šesnaesta je Osječka (sjedište u Osijeku), sedamnaesta je Podrinska (sjedište u Šapcu), osamnaesta je Potiska (sjedište u Bečkereku), devetnaesta je Raška (sjedište u Novom Pazaru), dvadeseta je Sarajevska (sjedište u Sarajevu), dvadeset i prva je Splitska (sjedište u Splitu), dvadeset i druga je Skopska (sjedište u Skoplju), dvadeset i treća je Tuzlanska (sjedište u Tuzli), dvadeset i četvrta je Šumadijska (sjedište u Kragujevcu), dvadeset i peta je oblast grada Beograda, u koju ulaze samo grad Beograd, te vračarski i zemunski srez, i dvadeset i šesta je Zagrebačka oblast, u koju ulazi samo grad Zagreb, bez okolice. Osim toga uređenje gradova Beograda i Zagreba bit će regulirano posebnim zakonom.

 

Vijest dolazi iz Rima, a odnosi se na događaje u Crnoj Gori. Tamo je, kako javljaju talijanski izvori, poznati crnogorski politički odmetnik dr. Vukašin Marković proglasio "sovjetsku republiku". Markovića su, kako pišu novine, "njegovi najbliži suradnici ostavili na cjedilu, pa se on morao odmetnuti u planine. Za njim su u potjeru krenuli žandarmerijski odredi iz Cetinja. Ovom Markoviću, koji nije ni u kakvom srodstvu s bjeguncem dr. Simom Markovićem, osumnjičenom da je sudjelovao u pripremi atentata na kralja Aleksandra, sovjetske vlasti su, kao poznatom smušenjaku, svojedobno zabranile svaku djelatnost…" izvještavaju novine u Rimu i Beogradu.

 

Grupa liječnika-zubara ishodila je u ministarstvu narodnog zdravlja odredbu kojom se oduzimaju koncesije svim zubotehničarima, stranim državljanima, a njih protjeruje iz zemlje. To je izazvalo opće zaprepaštenje u državnom Udruženju zubotehničara, pa je hitno zatraženo da se ta odredba ukine, jer je "riječ uglavnom o zubotehničarima iz Češke i Poljske, nama prijateljskim državama, iz kojih su oni došli baš na izričiti poziv naših liječnika, kod kojih su radili kao zubotehničarski namještenici…"

 

Strašan prizor odigrao se na nebu iznad Novog Sada, pred očima stotina ljudi. Pokusni piloti – poručnici Srećko Žitnik i Vilim Radnicki – isprobavali su novi avion, kad je iznenada jedan od motora eksplodirao. Žitnik i Radnicki na nesreću nisu imali padobrane, pa su se pokušali spasiti slobodnim skokom s visine od oko 100 metara. Međutim, pritom ih je zahvatila vatra, pa su se obojica pretvorili u plamene buktinje; kad su pali na zemlju već su bili mrtvi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više