Novosti

Stogodnjak

Ubire lovorike u literaturi

10. 6. – 17. 6. 1922: Književnik Miroslav Krleža objavljuje knjigu za knjigom koje sve redom dobivaju povoljne ocjene. Uz izlazak romana "Tri kavalira gospođice Melanije", Jutarnji list odgovara kakvo je Krležino mjesto u književnom životu

Large stogodnjak

Skulptura Krleže u Opatiji (foto Wikimedia Commons)

Jedna velika grupa jugoslavenskih seljaka posjetila je Čehoslovačku "kako bi se upoznala s njezinim načinom ratarstva i agrarnom politikom…" Velika ih je većina, javljaju novine iz Praga, sa sobom nosila olovku i bilježnicu i zapisivala svaki "korak i obilazak seoskih imanja, te međusobne razgovore u različitim prilikama…" Tako je u bilježnici jednog srpskog seljaka ostalo zabilježeno: "Danas sam prvi puta razgovarao s bratom Hrvatom. Osvedočio sam se da sam ja uprav onoliko Hrvatom koliko je on Srbin. Ponavljam opetovano da nas gospoda političari varaju…" S druge strane pak u bilježnici jednog Hrvata ostalo je zapisano: "Gospoda političari opet su u svemu imali svoje prste. Zašto nas nisu jače smiješali. Evo, u mojoj grupi su sami Hrvati…" Novine također navode riječi Božidara Mičića, seljaka iz užičkog kraja koji kaže: "O Hrvatima s kojima se celo vreme družim mogu samo reći: po svom temperamentu i osećajima – pritom mislim na običan narod – ne može se videti nikakva razlika između Srba i Hrvata. I Hrvat i Srbin su jednako nadareni, samo mislim da u političkom pogledu imaju Srbi širi vidokrug, a to je zbog toga što su naša braća Hrvati bili u Austriji ugnjetavani, a mi smo se u slobodi više politički razvijali. Srpski seljak voli Hrvata i uvek se pita što na sve kaže hrvatski seljak. Kad bi se u našoj državi vodila narodna seljačka politika, ne bi bilo nikakvog rogoborenja. Među narodom ga nema, već samo u novinama i kod gospode…" Novinar koji je zabilježio ovaj razgovor s Mičićem nije zaboravio navesti da je njegov sugovornik "vrlo inteligentan čovjek koji je među ostalim čitao Darwina i Darwinova sljedbenika Haeckela…"

 

Književnik Miroslav Krleža objavljuje knjigu za knjigom koje sve redom dobivaju povoljne ocjene. Uz izlazak romana "Tri kavalira gospođice Melanije", koji je u rukopisu predan Matici hrvatskoj još 1920. godine, zagrebački Jutarnji list, odgovarajući na pitanje kakvo je sada Krležino mjesto u hrvatskom književnom životu, objavljuje međutim kritiku Dragana Bublića: "O njemu se pisalo i piše svuda povoljno i sa oduševljenjem i njega se gura napred u Beogradu i Zagrebu u svim krugovima i njegova se predavanja posjećuju i on govori masama uzrujano, krvavih očiju. Sve to daje dojam demagoške prirode, koja snagom volje ubire lovorike u literaturi!"

 

"Priženili bi se k gospojici ili udovici od 18 do 25 godina, bolje naobraženoj, dobro gospodarstveno situiranoj, tri mlada inteligentna Crnogorca. Cijenjene ponude slati na šifru 'Marljiv', 'Neumoran' i 'Radin', poštanski odjeljak Zelenika, Boka Kotorska", stoji u oglasu broj 12529.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više