Novosti

Stogodnjak

Veliki zagovornik jedinstva Srba i Hrvata

28. 1. – 4. 2. 1922: U Obrovcu je, u 72. godini života, umro političar Vladimir Desnica, zvani Mile, dugogodišnji načelnik obrovačke općine. Potjecao je iz poznate srpske posjedničke i trgovačke obitelji

Large stogodnjak

Vladimir Desnica (1850 - 1922) (foto www.kulajankovica.hr)

U Mađarskoj, pišu beogradske novine, postoji oficirska klika koja svim silama podržava Horthyev režim. "Ta je klika razvila veliku propagandu i raširila golemu špijunsku mrežu u našoj zemlji. Cilj joj je da izazove raspad Jugoslavije, a da mi ponovno padnemo pod ropstvo Mađara. Mađarska država svim sredstvima pomaže ovu kliku, a u nedostatku sredstava sama ih namiče ucjenama, prijetnjama i grabežnim umorstvima. Glavna sjedišta mađarske špijunaže su u Zagrebu, Novom Sadu i Subotici…" Novine zatim spominju slučaj nekog Josefa Himerreicha koji je neko vrijeme imao špijunsku kancelariju u Velikoj Kanjiži. "On je oko sebe okupio grupu pomoćnika koji su radili za njega na terenu, uglavnom po selima i manjim gradovima, gdje su uz ostalo prikupljali podatke o rasporedu vojnih jedinica i njihovu naoružanju, te agitirali kod lokalnog stanovništava da se ne odazivaju pozivima za vojsku…" pišu novine i spominju slučaj nekog seljaka iz Subotice koji se usprotivio njihovim agitacijama. "Oni su ga jednostavno oteli, odveli u Budimpeštu i tu podvrgli strašnim torturama. Skinuli su ga do gola, objesili za noge i pustili da nekoliko sati tako visi, ujedno ga i mrcvareći željeznim šipkama i drvenim štapovima. Mučili su ga glađu i palili mu kožu cigaretama, tražeći da prizna da je jugoslavenski špijun. Na rubu smrti otpremili su ga u bolnicu odakle je, jadnik, u bolničkom haljetku uspio pobjeći i tajno se vratiti u Jugoslaviju…"

 

U Obrovcu je, u 72. godini života, umro političar Vladimir Desnica, zvani Mile, dugogodišnji načelnik obrovačke općine. Potjecao je iz poznate srpske posjedničke i trgovačke obitelji, a novine u nekrologu podsjećaju da je Desnica "u svom nacionalnom, političkom i kulturnom djelovanju bio veliki zagovornik nacionalnog jedinstva Srba i Hrvata, te da je u političkom radu bio usko povezan s naprednim omladinskim krugovima u Vojvodini i Srbiji…" Navodi se također da je u novcu i oružjem pomagao ustanak u Bosni i Hercegovini, kao i da je bio inicijator i potpisnik Zadarske rezolucije kojom je 1905. postavljena osnova za stvaranje hrvatsko-srpske koalicije.

 

Nakon velikog požara u Bakarskoj pomorskoj akademiji potkraj siječnja riječki vatrogasci "potražuju od bakarskog općinskog poglavarstva 1530 lira za troškove opreme i sredstava i još 2270 lira za angažiranje 10 vatrogasaca, njihova zapovjednika, te vozača i narednika…" Račun nije podmiren, pa je Governo provvisorio di Fiume naredio riječkim vatrogascima "da više ne izlaze na gašenje vatre preko granice, ako nemaju pismene garancije o podmirivanju računa…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više