Novosti

Stogodnjak

Zatajio svoje bogatstvo

17. 11. – 24. 11. 1923: U postavi kaputa bilo je ušiveno 54.000 dolara u bonovima, 1900 dolara u novčanicama, papiri da u kalifornijskim bankama ima više od 50.000 dolara, prstenje s rubinom i dijamantom, zlatna pribadača, papiri da posjeduje imanja na Aljasci i kod San Franciska

Large stogodnjak

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Beogradski učitelji okupili su se u prostorijama jedne škole, a povod je bio jedan članak ustava pravoslavne crkve u kojem se traži da se u nastavu uvede vjeronauk koji će držati svećenici. Do sada tako nije bilo, nego su sami učitelji podučavali i vjeronauk.

"Učiteljstvo u ovom zahtjevu crkve vidi jednu čistu klerikalnu težnju, štetnu školi i narodu, pa traži da država ne usvoji ovaj zahtjev pravoslavne crkve, jer je on i u suprotnosti s općim crkvenim poslanjem da se vjera upražnjava u crkvi, a ne u školi, jer škola ima dužnost da pruži znanje o porodici, društvu i svijetu da u njemu širi bratski osjećaj prema svim ljudima, a ne – kako propovijeda vjera – samo prema istovjernicima", čulo se na skupu učitelja koji su zaključili da "treba povesti organiziranu borbu protiv najezde pravoslavnog klerikalizma u škole…".

 

Neka crnogorska glasila prenose pisanje "Američkog magazina" koji izlazi u San Francisku i njegovu priču o stanovitom Petru Vidoviću iz Risna, u Boki Kotorskoj. A priča ide ovako: Vidović je umro u jednoj bolnici u New Yorku. Prije smrti požalio se da mu je netko na njujorškoj željezničkoj stanici ukrao svu ušteđevinu – oko 485 dolara – pa se sada ne može vratiti u domovinu, gdje je kanio proživjeti ostatak života. Isto tako kazao je da nema nikoga od rodbine. Izgledao je izgubljeno i bolesno, pa je prevezen u najbližu bolnicu gdje je, nakon kraćeg vremena, i umro.

Trošno odijelo skinuli su s njega i odnijeli u bolnički podrum da ga spale. Ali, prije toga, na nagovor jednog liječnika, odijelo su pregledali radnici u perionici i ostali zaprepašteni. U postavi kaputa bilo je, naime, ušiveno 54.000 dolara u bonovima, 1900 dolara u novčanicama, zatim papiri iz kojih je bilo vidljivo da Vidović ima u raznim kalifornijskim bankama više od 50.000 dolara, jedan prsten s rubinom, vrijedan 5000 dolara, jedan dijamantni prsten vrijedan 3000 dolara, jednu zlatnu pribadaču vrijednu 2000 dolara, zatim papire da posjeduje više imanja na Aljasci i u okolici San Franciska.

I konačno, u kaputu je pronađena oporuka u kojoj svakoj osobi u Risnu ostavlja po 25 dolara i isto toliko svakoj siromašnoj porodici koja pomaže crkvu Sv. Petra u njegovu rodnom mjestu. Svotu od 3000 dolara ostavio je i osnovnoj školi koju je pohađao u Risnu. Članak u američkom magazinu završava rečenicom da se "nikako nije moglo doznati zbog čega je Vidović zatajio svoje bogatstvo i izmislio priču o krađi 485 dolara na njujorškoj željezničkoj stanici…"

 

Vijest iz Praga: "Za vrijeme rata dao je u mjestu Prnjavoru, u Bosni i Hercegovini, jedan kapetan imenom Teodor Ugrešić okupiti cijelo selo, naredivši mještanima da iskopaju zajedničku grobnicu. Potom ih je sve postrijeljao. Sada je češki pisac i poručnik Jahoda optužio artiljerijskog kapetana Teodora Urbana da je on zapravo taj Ugrešić i da je on počinio taj grozni ratni zločin. Svi preslušani svjedoci potvrdili su navode Jahode…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više