Novosti

Stogodnjak

Žene traže ljudska prava

25.3. – 1.4.1922: "Mi, žene, nismo sretni državljani, ni građani, jer smo potisnute i zapostavljene. Žene znadu trpjeti i šutjeti i u tome je njihova tragedija. Prestajemo šutjeti i trpjeti nepravdu, pa dižemo svoj glas da se čuje što nas tišti", izjave su poznatih žena u kraljevini

Large stogodnjak

(foto Wikipedija)

Direkcija državnih dugova objavila je podatke o svim dugovima Kraljevine SHS u zemlji i inozemstvu. Tu su uračunati i oni dugovi novopridruženih pokrajina koje su bile pod Austro-Ugarskom Monarhijom. Tako, dugovi kraljevine Srbije u inozemstvu iznose 863 milijuna franaka. Crnogorski dug je 17 milijuna franaka, bosanskohercegovački – 652 milijuna kruna, slovenski 28 milijuna franaka, a Hrvatske, Slavonije i Dalmacije 47 milijuna kruna. U međuvremenu su, kako se navodi, dignuti novi zajmovi u inozemstvu, pa se visina duga mijenja gotovo iz mjeseca u mjesec.

 

"Mi, žene, nismo sretni državljani, ni građani, jer smo potisnute i zapostavljene. Žene znadu trpjeti i šutjeti i u tome je njihova tragedija. One su navikle da trpe i šute, i zato im je rečeno nedavno: što da im se daje sloboda kad ne traže ništa! Zato mi prestajemo šutjeti i trpjeti nepravdu, pa dižemo svoj glas da se čuje što nas tišti… Sad je na nama da steknemo slobodu, sada treba da raščistimo pojam o ženi (slavenski i turski). Nismo Amazonke, sufražetkinje, ne želimo nasilje i javne izgrede, želimo u slobodnoj državi biti slobodne građanke, a ne samo podanice… Žene nismo, bespravno smo roblje. Muž nas drži na uzici, da mu služimo za zabavu, kao nakinđurene lutke, kao predmet pohote ili kao one kojima je dužnost da im služe i da mu omogućuju što udobniji život… Žena je bez ikakva prava, a najgori je onaj paragraf da na samrti muža sasvim tuđi muškarci imadu riječ, a žene i djeca ne. Nezakonita mati izvrgnuta je ruglu, osuđena, a on, koji je glavni krivac, uživa ugled… Danas se svi dižu. I seljaci. Samo mi žene moramo ostati vječno roblje. Ne ćemo da budemo lutke muškarca, koji nas za čas digne visoko, da bi nas onda bacio vrlo nisko. Tražimo ljudska prava, želimo biti žene-ljudi…" To su samo neke od izjava poznatih žena u kraljevini – Milice Bogdanović, Mire Kočonde, Olge Šarinić, Štefice Vimpulšek – koje su digle glas za svoja prava.

 

Nadasve zanimljivu priču o preljubu i bračnim svađama u hrvatskom glavnom gradu, ali i šire, donose zagrebačke Novosti, navodeći pritom brojne primjere iz policijske prakse. "Redarstvo obično nastoji da stručnim savjetima pomirljivo djeluje. Ako to ne koristi slijede oštre mjere i upozorenja. Međutim, često puta ne pomaže ni jedno ni drugo, jer je jaz između supružnika tako dubok da ih nije moguće pomiriti. Prigodom preslušavanja događaju se razne tragikomične scene. Ima i takvih žena koje traže i nemoguće – od toga da policija neprestano nadzire njihove muževe, preko toga da se pred kućom njihovih ljubavnica postavljaju naoružane policijske straže, pa sve do zahtijeva da im se muževi zauvijek protjeraju iz grada", pišu Novosti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više