Novosti

Stogodnjak

Ženi su vezane ruke

27. 5. – 3. 6. 1922: Leposava Petković digla je buru u javnosti istupom na ženskoj skupštini u Beogradu. Navela je brojne primjere diskriminacije ženskog spola: "Zakon izričito kaže da je žena za života svoga muža maloletna i da zato bez njegova odobrenja ne može ništa da radi"

Large stogodnjak

(foto www.libela.org)

Malo tko je u kraljevini ostao zapamćen kao žestoki, najglasniji borac za prava žena kao što je to Beograđanka Leposava Petković. Sada je ponovno digla buru u javnosti svojim istupom na ženskoj skupštini u Beogradu. Navela je brojne primjere diskriminacije ženskog spola: "Mladoletnicima se smatraju svi oni koji ne mogu ili im je zabranjeno sopstvenim imanjem rukovati. Takvi su: svi uma lišeni, raspikuće sudom oglašene, propalice, prezaduženici čije je imanje pod stečajem i udate žene za života muževljeva. Punoletna devojka može da raspolaže svojim imanjem, ali kad se uda zakon je uvršćuje u lude, raspikuće i bankrote. Između udate i lude žene nema nikakve razlike kad je u pitanju njihova pravna sposobnost da upravlja od trenutka kad se venča. Ali ako ostane udovica ili se razvede onda dobiva ponovo svoju pravnu sposobnost. Zakon ne uzima neku slabost ili lakomislenost, što se obično predbacuje ženskom spolu, kao razlog da joj se oduzme pravna sposobnost da upravlja imovinom, već samo brak… Zakon izričito kaže da je žena za života svoga muža maloletna i da zato bez njegova odobrenja ne može ništa da radi. Ali što onda ako je muž napustio ženu, pa otišao u svet, ako je osuđen, ako je proglašen za ludog, za raspikuću, ako muž prosto iz pakosti neće da odobri svojoj ženi da ona učini sa svojim imanjem ono što bi joj bilo korisno? Za to nema naređenja, ženi su vezane ruke, jer zakon kaže da je maloletna dok god joj je muž živ. Po našem zakonu žena nema prava da se parniči bez muževa odobrenja, da trguje, primi ili dade poklon… Kad je muž osuđen na robiju ili zatočenje ona opet ne može ništa sa svojim imanjem bez njegova odobrenja. Znate da jedan okorjeli zlikovac ima više prava nego sve vi…"

 

Iz Skoplja javljaju da su se "u južnoj Srbiji ponovno pojavile naoružane arnautske bande koje čine teške zločine i užasna divljaštva, napadajući sela, paleći ih i ubijajući nedužne ljude. Tako je nedavno jedna ovakva banda napala selo Paračevo, ubila četiri seljaka, selo opljačkala a zatim pobjegla…Prije izvjesnog vremena napadnuta su i sela Raštane, Srbljani i Osoj, odakle su banditi odveli sve seljake i zatočili ih, tražeći za svakog ponaosob otkupninu. Kako se doznaje vlada sprema opsežnu akciju protiv ovih i svih drugih arnautskih bandi, što narod s nestrpljenjem očekuje…." kaže se uz ostalo u novinskoj vijesti iz Skoplja.

 

Neki kućegazda u Ljubljani otkazao je sobu stanaru koji je na zidu izvjesio sliku – Franje Josipa. Sud je nakon saslušanja svjedoka donio presudu kojom je otkaz stana pravovaljan jer da je "demonstrativno držanje slike Franje Josipa na zidu ne samo protudržavni čin, nego se smatra i teškom povredom kućnog reda…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više