Novosti

Kronika

Stradali samo veprovi

Krnjački lovci zajedno obilježili pravoslavni Božić i Novu godinu: Nastavljena je tradicija međusobnog lovačkog druženja i gošćenja naseljenih Hrvata iz BiH i Srba povratnika

Tc4x5cmdbzevwngvu77rmi3vl6z

Nakon pucnjave, bogata trpeza s janjetinom i odojkom (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

I ove godine nastavljena je tradicija međusobnog druženja i gošćenja naseljenih Hrvata iz BiH i Srba povratnika, članova krnjačkog lovačkog društva Vepar. Ustanovljena je prije desetak godina povodom katoličkog i pravoslavnog Božića i Nove godine. Ovo lovačko društvo ima oko 80 članova od kojih je četvrdesetak Hrvata i tridesetak Srba. Prije desetak godina Srbi su povodom pravoslavnog Božića i srpske Nove godine organizirali lov, ‘okrenuli’ janjca i odojka i pozvali kolege Hrvate na feštu. Isto su učinili i Hrvati povodom katoličkog Božića te je tako ustanovljena tradicija.

Ovogodišnje druženje lovaca održano je 14. januara, na prvi dan Nove godine po Julijanskom kalendaru. Ustrijeljeno je nekoliko veprova, divljih životinja koje svim ljudima prave ogromnu štetu na poljoprivrednim usjevima. I ove godine u lovačkom domu u Partizanskom Žarištu, pripremljena je bogata trpeza s janjetinom i odojkom te je već tradicionalna fešta održana do večernjih sati.

- Ove godine se baš poklopilo da pravoslavni Božić ‘proslavljamo’ na srpsku Novu godinu ili Mali Božić kako ga ljudi zovu. Tako smo istog dana obilježili dva praznika. Druženje je proteklo u odličnoj atmosferi i bar što se tiče nas lovaca mi međusobnih problema nemamo. Svima nam je želja da nam nova godina bude u svemu bolja od prethodne pa i u lovu - kazao je Rade Kosanović, bivši načelnik općine Krnjak za čijeg je mandata ova saradnja uspostavljena.

U Krnjaku na svu sreću nema međunacionalnih ekscesa u što su se Novosti uvjerile više puta kao i na novogodišnjo-božićnom prijemu u općini uoči katoličkog Božića pa bi dobro bilo da se skladan suživot i dalje nastavi, ne samo u ovoj već i svim budućim godinama na dobrobit svih stanovnika Krnjaka.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više