Novosti

Kronika

Стрajилo у Зaгрeбу

У прeпунoj двoрaни ‘Приврeдникa’ извeдeнa je мoнoдрaмa ‘Стрajилo Грмeчлиja’, нaстaлa у прoдукциjи Teaтрa ‘Сцeнa’ из Нoвoг Грaдa у БиХ. Рeжиjу пoтписуje Joвицa Maрчeтa, a мoнoдрaму извoди Срeћкo Maрчeтa, кojи je и aутoр тeкстa

U prepunoj dvorani ‘Privrednika’ u Zagrebu 16. februara izvedena je monodrama ‘Strajilo Grmečlija’, nastala u produkciji Teatra ‘Scena’ iz Novog Grada u BiH. Režiju potpisuje Jovica Marčeta, a monodramu izvodi Srećko Marčeta, koji je i autor teksta. Strajilo se pred publikom povjerava i odmotava svoje životno klupko i svoju tragikomičnu sudbinu koja ga je u jednom momentu odvela i u Njemačku.

- Iz Bosne sam pobjegao da ne bih ratovao, a iz Srbije da se ne bih ženio. Cijeli život bježim od obaveza i braka - kaže u jednom momentu Strajilo koji sam u kući evocira uspomene iz vremena rata i egzodusa 1995. godine, kad se kao bjegunac iz vojske našao u Srbiji, gdje ga je domaćin, gazda Miladin, doveo u kuću. Tamo se zaljubio u njegovu kćer Stanojku, ali se Strajilo uplašio i pobjegao kući u Dubovik pod Grmečom.

Nakon predstave i aplauza pitali smo Srećka Marčetu kako je predstava došla u ‘Privrednik’.

- Kako radim s pjesnikom i dramskim umjetnikom Enesom Kiševićem, on me preporučio Nikoli Luniću, predsjedniku ‘Privrednika’. Drago mi je da sam imao tako divnu publiku – rekao nam je Marčeta.

Istaknuo je da je to bilo 64. izvođenje predstave s kojom uspješno nastupa u cijelom regionu.

– Obišao sam nekoliko puta BiH, bio sam u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, gdje sam u Bitoli učestvovao na festivalu monodrame, najvećem takve vrste u Evropi. Trebao sam i u Njemačku, ali se nešto ispriječilo. Uostalom, Strajilo stvarno postoji; ovo je priča o čovjeku koji je radio u Zagrebu, gdje ga je zatekao rat u kome je prošao kroz sve i ostao sam. Dio priče je moja mašta – istaknuo je dobitnik brojnih nagrada.

- Nisam iz Dubovika, ali sam zemljak s Brankom Ćopićem i pišem tekstove s njegovim likovima. A u Duboviku vježbam glumu djecu od osam do 12 godina – rekao je Srećko Marčeta i dodao da monodrama ima i nastavak ‘Strajilo se ženi’ za koji se nada da bi također mogao biti odigran u Zagrebu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više