Novosti

Društvo

Štrajkovima do veće plaće

Poslodavci uporno eskiviraju pregovore zbog kolektivnih sektorskih ugovora pa iz SSSH najavljuju mogućnost štrajkova

Large intrigator  dragan

Ivan Novosel tokom štrajka u Đuri Đakoviću 2019. (foto Ivica Galović/PIXSELL)

Dodatno povišenje cijena nakon uvođenja nove valute narušilo je ionako narušen standard građana. Tako je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel nedavno izjavio da bi sektorski štrajkovi mogli biti neizbježni ove godine. Prethodno je istaknuo da je osnovni cilj sindikalista da dođu do sektorskih kolektivnih ugovora i pregovaranja o povećanju plaća. Nazvali smo Novosela da nam pojasni tvrdnju o štrajku, ali i objasni okolnosti trenutnih sindikalnih napora. Naš sugovornik kaže da su četiri sindikata iz pet sektora, koji djeluju u sastavu SSSH, prošle godine Hrvatskoj udruzi poslodavaca podnijeli zahtjev za početak pregovora o sektorskom kolektivnom ugovoru. To su Sindikat metalaca Hrvatske – industrijski sindikat, Sindikat PPDIV – zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (odijeljen je dakle sektor poljoprivrede i prehrane), Sindikat prometa i veza Hrvatske te Sindikat drvne i papirne industrije Hrvatske.

- Dosad su pregovori jedino pokrenuti na razini javno-linijskog prijevoza, a trenutno je najveći otpor poslodavaca u sektoru drvnoprerađivačke industrije gdje razgovori nisu ni započeli. Na razini metalske industrije dogovoren je samo jedan okvirni sastanak, dok se na razini poljoprivrede i prehrane, nakon određenih preliminarnih razgovora, početak pregovora očekuje do kraja mjeseca - referira Novosel.

Podsjeća također da u sektoru trgovine kolektivni pregovori traju još od 2016. Ondje gdje sindikati zapnu u pregovorima, očekuje ih postupak mirenja koji, kako kaže naš sugovornik, može završiti štrajkom.

- Procjenjujem da je gotovo sigurno moguć štrajk barem u jednom od tih sektora ove godine. Jedini odgovor na porast troškova života, povećanje cijena i visoku inflaciju jest povećanje plaća. Uzmemo li u obzir da povećanje plaća nećemo moći svugdje dobiti samo argumentima, negdje će biti potreban i štrajk. U tom smislu je neminovan - pojašnjava sindikalist.

U tijeku je postupak mirenja za trgovačko društvo Holding gdje je zaposleno više od pet tisuća radnika.

- Premda je nažalost dio sindikata iz drugih središnjica podržao otpuštanje radnika, sada su ipak svi sindikati našli zajednički jezik za postupak mirenja. Ako se u mirenju ne postigne dogovor, Holding će također krenuti u štrajk. To znači da će biti stopiran odvoz smeća i druge djelatnosti u Gradu Zagrebu - govori Novosel.

Očito je da kulturu kolektivnog pregovaranja u Hrvatskoj tek treba izgraditi. Sindikalist podsjeća da na razini direktive o minimalnim plaćama EU-a postoji obaveza da najkasnije do 2024. u svakoj od zemalja članica bude usvojen akcijski plan o kolektivnom pregovaranju kako bi razina pokrivenosti radnika kolektivnim ugovorima bila minimalno 80 posto.

- To je obaveza Hrvatske i SSSH se maksimalno priprema za taj akcijski plan - kaže Novosel.

Da li su poslodavci osvijestili tu priču, jer pozicija na tržištu rada nakon ulaska u eurozonu se prilično mijenja, pitamo ga.

- Sve se to svodi nažalost na priču o slobodnom formiranju cijena. Tako je i tržište rada na razini EU-a ili eurozone potpuno otvoreno pa radnici idu tamo gdje će imati veće plaće. Ali sada je definitivno prilika da poslodavci shvate da je povećanje plaća domaćem radniku daleko bolja investicija od plakanja i traženja stranih radnika po trećim zemljama, od Nepala do Indije - ističe Novosel.

Također pojašnjava da je interes stranih radnika za dužim zadržavanjem u Hrvatskoj vrlo upitan. Smatra da je interes onoga tko prevali tisuće kilometara da bi došao u Europu i raditi u Hrvatsku, uhvatiti vlak i otići, barem u Sloveniju ili Austriju gdje su daleko veće plaće.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više