Novosti

Kratko & jasno

Mladen Novosel: Preživjeli smo i 2022.

Koliko god to djelovalo populistički i bilo urađeno horizontalno, čime su se pod poreznim škarama našli i oni koji nisu trebali, Vlada je uzela bogatima i dala siromašnima. Međutim, tim potezima samo trenutno gasi vatru, kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske

Large mladen novosel davorin vi%cf%84nji%c3%a5

(foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Vlada je odredila da se višak iz ovogodišnjeg proračuna u visini od 700 milijuna kuna preusmjeri kako bi po treći put novčano pomogla umirovljenike i korisnike socijalne pomoći koji će dobiti od 300 do 1.200 kuna, a prvi put država novčano pomaže stradale u potresu s dvije tisuće kuna po osobi. Koliko će ove grupe imati korist od toga?

Pozdravljam odluku da umirovljenici i ugrožene skupine trebaju dobiti više jer oni su, uslijed podivljalih, neobjektivnih cijena uzrokovanih poskupljenjem energenata, najviše ugroženi. Posljednji potezi Vlade su povezani s porezom na ekstraprofit. Koliko god to djelovalo populistički i bilo urađeno horizontalno, čime su se pod poreznim škarama našli i oni koji nisu trebali, Vlada je uzela bogatima i dala siromašnima. Međutim, tim potezima Vlada samo trenutno gasi vatru, ali je nikada ne ugasi.

U jeku inflacije ulazimo u eurozonu. Kako će kućni budžeti podnijeti promjenu?

Znali smo da ćemo kad-tad ući u eurozonu. Pitanje je da li je ovo najsretniji trenutak i koliko ćemo maksimalno uspjeti iskoristiti povijesni iskorak. Iskustvo europskih zemalja koje su uvele euro pokazalo je da ni u jednoj zemlji nije pao standard, da građani nisu postali siromašniji. Vjerujem da neće biti gore. Trebamo biti malo optimistični.

Kako biste sa sindikalnog gledišta ocijenili 2022. godinu?

Nekako smo je preživjeli. Ne volim previše hvaliti ni jednu Vladu, pa ni Plenkovićevu, ali od svih mjera koje su pojedine europske zemlje uvodile, hrvatska Vlada ovog puta bila je ako ne malo izdašnija, onda bar u prosjeku oko svih subvencija i premošćivanja ekonomske krize. Svakako se moglo više nadzirati i kontrolirati kretanje cijena i tržišta rada. U današnje vrijeme slobodno tržište bez kontrole je samo plodno tlo za razne špekulacije i ekstra bogaćenje pojedinaca. Vidjeli smo da se ne može ići u smanjenje PDV-a i vjerovati trgovcima da će spustiti cijene jer će oni uvijek naći neke svoje izgovore da to ne učine. To vjerovanje premijera bilo je jako naivno. Kad se iz državnog proračuna koji svi punimo proizvođačima omogućava određena visina cijene energenata uz dodijeljene subvencije, ne može se dopustiti slobodno formiranje cijena. Ili smo potpuno na tržištu pa Vlada ne intervenira ili smo u dirigiranom tržištu kad Vlada pomaže pa tada treba biti uspostavljena i kontrola nad subjektima kojima se pomaže.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više