Novosti

Rabljena sedmica

Stranka opasnih kadrova

Godina čestito nije ni počela, a doznali smo da je HDZ-ov gradonačelnik u Požegi lobirao da neke firme dobiju poslove, dok se HDZ-ov župan u Sisku skućio u državnoj kući premda ima četiri svoje

Large medved i zinic zeljko lukunic

Pod kišobranom HDZ-a – Tomo Medved i Ivo Žinić (foto Željko Lukunić/PIXSELL)

Hadezenjare

Godina još nije ljudski ni počela, a HDZ se još jednom dokazao. Prvo je na samom kraju 2020. potres po Baniji srušio kuće obnavljane nakon rata – a državu je, kao i obnovu, uglavnom vodio HDZ – potom je otkriveno da su volonteri priskočili u pomoć postradalim ljudima brže od države, zatim smo doznali da su požeški gradonačelnik Darko Puljašić i njegov zamjenik Mario Pilon nagovarali direktora tamošnje komunalne tvrtke Josipa Viteza da energetsku obnovu povjeri podobnim firmama i, na koncu, saznali smo da je sisački župan Ivo Žinić od države dobio kuću u kojoj živi, ne plaća najamninu, a ima četiri kuće i koristi stan u Zagrebu. Požeški klan HDZ-a i ranije je bio zapažen, barem u onim domaćim medijima koji još uvijek slobodno tematiziraju hadezenjarske afere. Osim Puljašića i niza već pomalo zaboravljenih članova najveće hrvatske demokršćanske stranke, iz Požege su nam stigli Franjo Lucić, bivši predsjednik požeško-slavonskog HDZ-a, osuđen zbog pokušaja podmićivanja novinara Drage Hedla, te Alojz Tomašević, župan, osuđen zbog obiteljskog nasilja. Lucić je u stranci izguran na marginu, dok Tomašević više nije član, ali HDZ s njim surađuje. Za Žinićeve je potrebe država pak kupila kuću Jovana Paspalja za 291 tisuću kuna. Žinić je plaćao najam i to sto kuna do 2008. godine, a potom je prestao. Konačno, otkriveno je da u zagrebačkom naselju Borovje on i sinovi koriste državni stan od sedamdesetak kvadrata. Da se na županovu političku budućnost nije mudro kladiti potvrđuje činjenica da su iz Ministarstva branitelja objavili kako ga godinama pokušavaju izbaciti iz posjeda stana. Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednika HDZ-a, govorio je nešto o njihovoj partijskoj nultoj stopi tolerancije na korupciju, dok je partijski šef Andrej Plenković spomenuo "medijsku histeriju", a ostatak nema smisla citirati jer nije vrijedan pažnje. Pročitali smo i kako se neimenovani HDZ-ovci žale dnevnim novinama da bi im Žinić mogao nanijeti štetu na izborima, ali nemamo utisak da je to moguće. Ako štete nije bilo dosad, a očito da nije, ako još uvijek solidan broj njihovih birača dosad nije shvatio što i koga zapravo podržava, teško će im naštetiti i petnaest Žinića.

 

Putovnice

Čovječanstvo je u paradoksu između želje za planiranjem, odnosno uspostavom nekadašnjeg životnog reda koji je dopuštao odavanje sada nedostupnim užicima poput putovanja i stvarnosti koja nam teško može garantirati da će skore budućnosti uopće biti. Vrh evropske birokracije intenzivno razgovara o covid-putovnicama, odnosno potvrdama o cijepljenju koje bi jamčile određene povlastice svojim vlasnicima, ali što zapravo znači informacija da vrh EU-a o nečemu razgovara? Ne puno, kako vidimo i na ovom primjeru, jer se ideji o zajedničkoj ispravi za cijepljene oštro protivi Francuska, država u kojoj je jak i pokret protiv cijepljenja. Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, čije ime pamtimo jer ga je Plenković bjesomučno ponavljao u predizbornoj kampanji hvaleći se njihovim prijateljstvom, progovorio je o frustracijama koje bi moglo izazvati sputavanje necijepljenih građana, dok se Evropska komisija u saopćenju pohvalila radom "s državama članicama na potvrdama o cijepljenju, uz puno poštovanje zakona EU o zaštiti podataka što može pomoći nastavku brige za zaražene. Zajednički pristup trebao bi se dogovoriti do kraja siječnja 2021.", nadaju se u EK-u. Ukratko, Evropska komisija bi rado, ali je pitanje može li.

 

Bandić

Mediji vole bizarnosti poput vijesti o dvoglavoj teladi, Željku Kerumu, ljudima koji su nakon neke traume progovorili dotad nepoznatim jezikom i Milanu Bandiću, pa nam je neodoljiva informacija pristigla sa suđenja zagrebačkom gradonačelniku u aferi Agram gdje je njegova – Bandićeva – suradnica Andrea Šulentić otkrila kako od 26 provedenih inspekcija Ministarstva uprave nijedna nije utvrdila niti jedan prekršaj pri zapošljavanju u zagrebačkim gradskim službama od 2012. do 2019. godine. Niti jedan. Prekršaj. Kod zapošljavanja u zagrebačkoj gradskoj upravi. Za sedam godina. Znajući kako rade mitske hrvatske institucije, baš ništa nas ne bi začudilo, čak ni da Bandić jednog dana išeta iz sudnice s oslobađajućom presudom... Zapravo, začudilo bi nas samo da punih sedam godina zaista nije bilo propusta pri zapošljavanju u zagrebačkoj gradskoj upravi.

 

Kerum

Propusti, gradska uprava, odlične riječi za najavu nove gradonačelničke kandidature Željka Keruma. Čovjek koji ulaskom u politiku svojedobno nije uspio spasiti ni svoju firmu, sada opet najavljuje spašavanje svoga grada, a od svega što je izgovorio najzanimljivija nam je njegova opaska da je Trump lud. Zanimljiva je jer se Trump ponaša kao Kerum, ali s nuklearnim kovčežićem i neusporedivo boljim poslovnim bilancama. Kerumovo ogledalo očito daje drugačiju sliku.

 

Razno

Imovinske kartice sudaca konačno su dostupne na internetu. Godinama su trajali pokušaji praćeni njihovim opiranjem i sada, evo, ako ne znate šta sa sobom, možete se zabavljati pretražujući podatke o imovini voljenog suca ili sutkinje. A ako vam je naporno, možete pročitati kako je umirovljeni general Ivan Čermak prodao Crodux slovenskoj naftnoj kompaniji Petrol. Spominje se cifra od 200 milijuna eura. Čermak je naš borac za našu slobodu, kad on nešto proda, kao da je svakog od nas ogrijalo malo jače sunce, zar ne?

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više