Novosti

Politika

Stranke ljevice obilježile Dan pobjede nad fašizmom

Predstavnici više stranaka ljevice na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja, na centralnom zagrebačkom groblju Mirogoj, odali počast žrtvama nacizma i borcima za slobodu

Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja, na centralnom zagrebačkom groblju Mirogoj više stranaka ljevice odalo je počast žrtvama nacizma i borcima za slobodu.

Vijenac je položila delegacija Radničke fronte, na čelu s Katarinom Peović, dok su cvijeće položili predstavnici Nove ljevice, na čelu s Radom Borić, a u ime SDSS-a Saša Milošević.

- Važno je da obilježimo dan pada fašizma u trenutku jačanja revizionističke svijesti i kada se, čak i iz središta Evrope, šalju glasovi i opasne političke poruke u kojim se izjednačava fašizam s komunizmom - rekla je predsjednica RF-a Katarina Peović.

Novinare je zanimao i njen stav o predstojećim izborima. - Na lokalnoj razini vrlo uspješno djeluje koalicija Lijevog bloka s kojom ćemo zajedno izići na parlamentarne izbore. Dakle, RF, Nova ljevica, Zagreb je naš, Za grad i platforma Možemo. Razgovaramo još s nekim strankama, između ostalih i sa SDSS-om, ali ova naša koalicija bit će temelj izlaska na izbore - rekla je Peović.

Zbivanja u spomen parku Dotršćina dokaz su da se pobjeda nad nacifašizmom u Evropi može obilježiti i spajanjem historije, spomeničke baština i poezije. Događaj, kojem je prisustvovalo nekoliko desetina ljudi koji su se držali protuepidemijskih mjera, rezultat je zajedničke akcije Virtualnog muzeja Dotršćina s kustosom Sašom Šimpragom i projekta ‘Odvalimo se poezijom‘

- Smatrala sam da je važno spojiti poštovanje prema danu oslobođenja Zagreba i ideju antifašizma s poezijom. Uvijem tematski nastojimo aktualizirati trenutak kada organiziramo čitanje pjesama. Čak i u ovo pandemijsko vrijeme fizički smo se okupili baš na Dotršćini gdje su ustaše u Drugom svjetskom ratu pogubile mnogo Zagrepčana. Važno je da se to ne zaboravi te da se žrtvama i borcima oda poštovanje. Prethodno druženje imali smo za 8. mart u Booksi, gdje smo čitali aktivističku žensku poeziju - rekla nam je voditeljica projekta Sanja Baković.

Naglasila je da je u partizanima kao i nakon rata nastalo mnogo vrijedne poezije. Za čitanje je donijela pjesme Ivana Goran Kovačića i Branka Ćopića koje su vezane za to razdoblje, a uz više antiratnih, ponijela je i neke moderne pjesme Prima Levija i Pier Paula Pasolinija, tako da se različita vremena mogu spajati kroz ideju antifašizma.

Nakon polaganja vijenca na spomenik žrtvama na ulazu u park, učesnici su obišli spomenike na tom području i tamo čitali pjesme.

Šimpraga je učesnicima akcije govorio o historiji tog parka i odnosa vlasti prema njemu prije i nakon 1990.

– Računa se da je u toj šumi likvidirano oko 7.000 Zagrepčana, s tim da je obiteljima bilo dopušteno da uzmu njihove leševe, tako da tu nisu svi sahranjeni. Nakon 1945. bilo je istraživanja, ali su prekinuta, tako da neke lokacije nisu istražene, iako se zna da tamo ima ostataka - rekao je Šimpraga, koji se osvrnuo i na stanje spomenika, solidno održavanje park, ali i na neuslišano traženje da se u park vrate oznake i table koje su govorile o tome što se tu zbivalo od 1941. do 1945. tako da posjetioci, pogotovo oni mlađi, doznaju prošlost tog mjesta.

Niz akcija hrvatske ljevice zaključen je polaganjem vijenaca na ostalim spomenicima, a Nova ljevica je tim povodom na Europskom trgu, ispred predstavništva Europske komisije u Zagrebu, istaknula 30-metarski transparent ‘Antifašisti Europe ujedinimo se‘, apelirajući na Evropu slobode i jednakosti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više