Novosti

Kronika

Studenti na meti štednje

‘Grad Vukovar od 3. oktobra ne sufinansira prevoz studenata te su isti dužni imati važeće vozne karte’, glasi obaveštenje koje je početkom meseca dočekalo studente na ulaznim vratima čekaonice autobuskog kolodvora u Vukovaru

6xqhwwr8ffzdhea2ejj3uoyemjo

Marijan Pavliček (foto konzervativci.hr)

Grad Vukovar od 3. oktobra ne sufinansira prevoz studenata te su isti dužni imati važeće vozne karte, glasi obaveštenje koje je početkom meseca dočekalo studente na ulaznim vratima čekaonice autobuskog kolodvora u Vukovaru. Za 140 studenata sa prebivalištem u Vukovaru koji studiraju na nekom od osječkih fakulteta to znači da će prevoz umesto 100 kuna, koliko su do sada mesečno izdvajali, sada morati da plaćaju čak 1.100 kuna. Podsećamo, HDZ je dolaskom na vlast u Vukovaru ukinuo stipendije studentima koji studiraju u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ovo je novi udar na standard vukovarskih porodica koji će potencijalno ugroziti nastavak obrazovanja studenata, jer si mnogi ne mogu priuštiti 1100 kuna za autobuski prevoz do Osijeka, a s druge strane, kako je akademska godina već počela, za smeštaj u studentskim domovima su zakasnili.

SDP-ova gradska većnica Biljana Gaća navodi da sufinansiranje studentskog prevoza košta oko 1.200.000 godišnje, a da je po podacima iz zadnjeg rebalansa gradskog budžeta samo u Odeljenju za društvene delatnosti, iz kojeg se sufinansira spomenuti prevoz, iznos za plate zaposlenih povećan za više od dva miliona kuna.

Umesto gradonačelnika Ivana Penave, koji od kraja septembra skuplja donacije za vukovarski Vodotoranj po Australiji, oglasio se njegov zamenik Marijan Pavliček (HKS) koji na prozivke iz SDP-a odgovara kako je prioritet finansiranje različitih mera za vrtićku i osnovnoškolsku dob. Pavliček tvrdi da nije došlo do povećanja plata službenika gradske uprave već da se 2 miliona kuna odnosi na plate 30 zaposlenih na vukovarskom bazenu odnosno u Javnoj ustanovi Sportski objekti Vukovar kojoj je Grad Vukovar osnivač.

Mladi SDP-a poručuju da neće odustati od zahteva da se studentima vrati ukinuto pravo. Putem društvenih mreža pozvali su ‘vukovarsku i širu javnost, građanke i građane, studentice i studente, njihove roditelje, ali i buduće studentice i studente te sve one kojima je dosta ulaganja novca u spomenike i beton, a ne u ljude, posebno mlade’ da im se pridruže na protestu koji planiraju organizovati 14. oktobra ispred gradske uprave.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više