Novosti

Politika

Studenti protiv monarhije

Oko 10.000 prosvjednika, uglavnom studenata, okupilo se prošle nedjelje ispred glavnog gradskog spomenika u Bangkoku, tražeći raspuštanje vlade i prestanak zastrašivanja aktivista. Zahtijevali su i reforme ustava, koji je napisan tijekom vojne vladavine

Eec90o1gmerk8a34cmv3buv2ztg

Dolje diktatura – Bangkok (foto Jorge Silva/Reuters/PIXSELL)

Tisuće ljudi preplavilo je prošlog tjedna ulice tajlandskog glavnog grada Bangkoka tražeći političke promjene u jednom od najvećih prosvjeda protiv vojne vlade koja je na vlasti od državnog udara 2014. godine. Oko 10.000 prosvjednika, uglavnom studenata, okupilo se prošle nedjelje ispred glavnog gradskog spomenika, tražeći raspuštanje vlade i prestanak zastrašivanja aktivista. Prosvjednici, koji su uzvikivali ‘Dolje diktatura, živjela demokracija’ i ‘Prestanite maltretirati ljude’, zahtijevali su i reforme ustava, koji je napisan tijekom vojne vladavine. Kritičari tvrde da ustav nepravedno favorizira premijera Prayut Chan-o-chaa, koji je vlast došao spomenute 2014. Predstavnici Slobodnog naroda, koalicije uglavnom sastavljene od studenata koji su organizirali prosvjed, rekli su kako žele ‘demokratsku reformu vlade koja će uistinu biti u okviru ustava’.

Posljednjih tjedana studenti su upućivali direktne kritike na račun tajlandske monarhije, čime su zapravo prekinuli dugogodišnji tabu. Organizatori prosvjeda objavili su listu deset zahtjeva koji se odnose i na ograničavanje moći kralja, što je šokiralo mnoge u zemlji. Tajlandski zakoni lèse-majesté, koji reguliraju ponašanje prema kralju, jedni su od najstrožih u cijelom svijetu. Tajland je službeno ustavna monarhija, no za kritiziranje kralja može se dobiti zatvorska kazna do 15 godina. Ti zakoni ograničavaju i slobodu medija, odnosno njihovo pisanje o kraljevskoj obitelji. Prošle nedjelje jedan je student na prosvjedu nosio majicu na kojoj je pisalo ‘Šaljem ljubav Njemačkoj’. Naime, tajlandski kralj našao se na udaru kritika jer većinu vremena provodi u Njemačkoj.

Nakon državnog udara 2014. godine vlada koju podupire vojska obećala je da će osigurati stabilnost i prosperitet. No aktivisti tvrde da se to nije dogodilo. Ekonomski problem postojali su i prije pandemije koronavirusa, a studentima je dozlogrdila vlada koju optužuju da potkopava demokraciju. Studentski bijes je proključao u veljači, kada je vlada ukinula opozicijsku stranku Naprijed budućnost, koja je bila popularna među mlađom populacijom. Potom su mediji objavili da je prodemokratski aktivist Wanchalearm Satsaksit otet u Kambodži. On je tek jedan u nizu izbjeglih aktivista koji su posljednjih godina nestali s lica zemlje.

‘Ne vjerujem da ljudska prava mogu postojati u diktaturi’, rekao je 22-godišnji student za The Guardian tijekom prosvjeda. Prosvjednici su poručili i kako ne žele državni udar ni vladu nacionalnog jedinstva. Premijer Prayut je rekao pak da mu se ne sviđaju komentari o monarhiji, no da će poslušati kritike koje se tiču ustava. ‘Mladima bi trebalo biti omogućeno da izraze svoje mišljenje u okviru zakona i s poštovanjem prema pravima drugih’, kazao je premijerov glasnogovornik.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više